Predavanje italijanskog arhitekte o drevnom gradu Matera 20. marta

 
 
Povodom Italijanskog dana dizajna 2019, u organizaciji Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore i Ambasade Italije,italijanski arhitekta  Mattie Antonio Acito, održaće predavanje na temu “Matera: Od kamena do zvijezda, dugo putovanje”, u srijedu 20. marta, u 13. 00 sati, u zgradi Rektorata Univerziteta Crne Gore (Cetinjski put br. 2, Podgorica).
 
Italijanski grad Matera (Bazilikata), poznat je kao “grad u stijenama” koji je pod zaštitom UNESCO-a, a takođe je i Evropska prestonica kulture za 2019. godinu.
 
Mattia Antonio Acito (rođen u Materi, 16. juna 1957) diplomirao je arhitekturu na Univerzitetu u Firenci, 14. aprila 1983. godine. Ovaj ambasador italijanskog dizajna, radi u oblastima obnove urbanih prostora, restauracije, renoviranja, enterijerdizajna, privremene izložbe i događaja.
 
On pripada generaciji koja je bila aktivna u obnovi Sasija, starog srca Matere i svjetske baštine. Opština Matera ga je angažovala u obnovi centralne gradske pijace, što je posebno složen zadatak u pogledu suživota modernog grada sa ostacima i slojevima drevnog grada, što je posebno došlo do izražaja tokom preuređenja Piazza Vittorio Veneto.
 
Na međunarodnom planu, njegov projekat je osvojio prvu fazu konkursa za pristupačno stanovanje, u organizaciji okruga Monterey u Kaliforniji, a nagrađen je i nagradom za zasluge u drugoj fazi i implementaciji susjedstva.
 
U Finskoj, u Turku, dobio je posebno priznanje za projekat restauracije stare zatvorske zgrade i izgradnju novih stambenih objekata. Takođe je radio na velikim projektima u Kini, Kubi, SAD-u, Rusiji i Crnoj Gori.
 
Njegovi najnoviji angažmani usredsređeni su na drevne građevine, dio parka Drevne Rupestrijske crkve u Materi sa projektima ekološke rekvalifikacije. Opet u Materi, Evropskoj prijestonici kulture 2019. godine, osnovao je u Cava del Sole projekt postavljanja prostora za izvedbene umjetnosti, velike kulturne događaje, koncerte i izložbe.
 
 

Italian Design Day 20 Mart_plakat

Italian Design Day 20 Mart_pozivnica

 

 

Predavanje italijanskog arhitekte o drevnom gradu Matera 20. marta

Leave a Reply