In memoriam

Autor/izvor: DAZ 25/04/2014

Hans Hollein, veliki austrijski arhitekt, dizajner, teoretičar i dobitnik Pritzkerove nagrade, preminuo je jučer u Beču, nepunih mjesec dana nakon 80. rođendana.

‘Sve je arhitektura. Ne postoji jasna granica između arhitekture i dizajna’, rekao je jednom prilikom Alessandru Guerrieru. ‘Dizajn prelazi u arhitekturu, baš kao što arhitektura prelazi u prostorno planiranje.’

Impresivna stvaralačka ostavština koju možete vidjeti na Holleinovoj službenoj internet stranicisvjedoči o snažnom kreativnom nagonu koji nije oslabio u preko pola stoljeća karijere.

Iako je rođen i odrastao u Beču, Hollein je bio snažno povezan sa Sjedinjenim državama. Nakon što je 1956. diplomirao na Arhitektonskom fakultetu pri Akademiji likovnih umjetnosti u Beču, mladi Hollein osvojio je stipendiju Harkness što ga je dovelo u SAD. Studirao je na Illinois Institute of Technology u Chicagu, a kasnije magistrirao arhitekturu na Sveučilištu Berkeley u Kaliforniji.
Kad je čuo da u SAD-u postoji sedam gradova koji su nazvani po njegovom rodnom gradu, odlučio je putovati i obići ih sve. Tih je studentskih godina, Hollein upoznao i neke od najznačajnijih arhitekata 20. stoljeća, poput Franka Lloyda Wrighta, Mies van der Rohea i Richarda Neutre.


Mobilni ured, 1969. (fotografija: Gino Molin-Pradl)

Nakon rada u uredima u SAD-u i Švedskoj, vraća se u Austriju gdje je 1965. dobio prvi samostalan posao – projekt uređenja trgovine svijećama Retti u Beču. Ovaj minijaturni, vrhunski izveden interijer objavljen je u časopisu Forum i dobio nagradu Reynolds koja je iznosila $25.000 što je tada bio ogroman iznos koji je čak premašio budžet cijelog projekta.


Prodavaonica svijeća Retti, Beč, 1965. (fotografija: Franz Hubmann)


Prodavaonica svijeća Retti, Beč, 1965. (fotografija: Franz Hubmann)

Dvije godine kasnije projektirao je galeriju Richard Feigen u New Yorku. Iako je u SAD-u studirao te kasnije bio angažiran kao gostujući profesor, ova elegantna mala galerija bila je jedan od samo nekolicine američkih projekata.


Galerija Richard Feigen, NY, 1967. (fotografije: Franz Hubmann)

Sedamdesetih godina Hollein je radio na više ekskluzivnih prodajnih prostora, postupno prelazeći na sve veće projekte. 1982. završen je muzej suvremene umjetnosti Abteiberg u Njemačkoj za koji je također dobio nagradu Reynolds, a počeo je raditi i na jednom od njegovih najznačajnijih projekata – muzeju suvremene umjetnosti u Frankfurtu. Tri godine kasnije postao je laureat Pritzkerove nagrade, u dobi od samo 51 godine.


Muzej Abteiberg, Monchengladbach, započet 1972. (fotografija: www.hollein.com)


Muzej suvremene umjetnosti, Frankfurt, započet 1982. (fotografija: www.hollein.com)

1990. završena je kuća Haas u Beču, kontroverzna postmodernistička zgrada od čelika i kamena koja po nekima previše parira bečkoj Katedrali sv. Stjepana u čijoj se neposrednoj blizini nalazi.


Kuća Haas, Beč, započeta 1986. (fotografija: www.hollein.com)

Kako je Holleinova želja za stvaranjem sezala puno dalje od arhitekture, bavio se dizajnom namještaja, nakita, naočala, lampi, pa čak i kvaka. Neke od primjera pogledajte u galeriji u nastavku.


Prodavaonica nakita Schullin I, Beč, 1972. (fotografija: www.hollein.com)


Serija nakita, Italija,1986. (fotografija: Sina Baniahmad)


Serija sunčanih naočala, 1973.


Poslovna zgrada Interbank, Lima, 1996. (fotografija: www.hollein.com)

d-a-z.hr
Preminuo Hans Hollein

Leave a Reply