arh.bg.ac.rs

2015_San-o-gradu
KCB_latinica-crno

Pozivamo Vas da prisustvujete promociji knjige dr Zlate Vuksanović-Macura

San o gradu
Međunarodni konkurs za urbanističko uređenje Beograda 1921-1922

četvrtak, 10. decembar 2015. u 19.00 časova
Kulturni centar Beograda
Galerija Artget, Trg republike 5/I

Izdavač knjige: Orion Art, Beograd, 2015

Na promociji će govoriti: dr Mirjana Roter Blagojević, mr Miodrag Ferenčak, dr Igor Marić i autorka knjige.

Ovo je knjiga o međunarodnom urbanističkom konkursu za Beograd koji je sproveden tokom 1921−22. godine kao osnova za izradu generalnog plana grada 1923-1924. Beogradski konkurs je bio deo evropskih tokova u razvoju modernog urbanističkog planiranja gde su međunarodne utakmice bile svojevrsna razmena iskustava i ideja. Bio je to jedan od puteva širenja novih znanja među stručnjacima – urbanistima, arhitektima i inženjerima, ali i političarima i drugim donosiocima odluka koji su često bili članovi žirija, a u svom svakodnevnom radu presudno uticali na uređenje i razvoj grada. Za Beograd, ovaj konkurs je bio značajan jer mu je predočio brojne novine. Tri nivoa planiranja – regionalno, generalno i detaljno, fazna realizacija planiranih radova, planiranje železničkog i rečnog saobraćaja u funkciji privrednog razvoja grada; jednovremeno plansko tretiranje privrednih, socijalnih, estetskih i higijenskih pitanja – bile su neke od ključnih tema koje će u neposrednoj budućnosti doprineti uvođenju modernog koncepta u praksu urbanističkog planiranja Beograda tokom izrade Generalnog plana 1923–24.

Knjiga prikazuje konkurs u celini – od raspisa do objavljivanja rezultata, od geodetskih podloga do konkursnih radova. Koristeći zaboravljene i malo poznate materijale iz inostranih i domaćih arhiva, muzeja, zbirki i srodnih institucija, ova knjiga otkriva činjenice i događaje o urbanističkom razvoju međuratnog Beograda o kojima se do danas vrlo malo znalo ili se ponešto naslućivalo, a često i vrlo pogrešno. Namera je bila da se rasvetli ovaj važan segment istorije urbanizma grada i njegove urbane istorije, radi jasnijeg razumevanja profesionalnih, društvenih i istorijskih tokova koji su uticali na oblikovanje današnjeg Beograda.

(iz predgovora)


Bitno je da znamo idejne korene i poreklo urbanističkih koncepata i mitova koji se organizovano i spontano prenose i održavaju u gradu i u savremenim predlozima urbanističkih rešenja. Odakle potiče Novi Beograd kao veza između Zemuna i Beograda? Odakle Savski Amfiteatar ili “Beograd na vodi”? Odakle unutrašnji magistralni poluprsten i most na špicu Ade? Odakle sama Ada? Odakle ideje o tunelskim vezama savske i dunavske obale? Odakle pozicija crkve Svetog Marka, Svetog Save, Terazijske terase i mnogih drugih danas ključnih gradskih motiva i građevina? San o gradu je knjiga koja odgovara na ta pitanja. Ona je izvanrednog kvaliteta i kao monografija jednog ključnog kulturnog događaja u Beogradu i kao svestrana teorijska analiza uzburkanih tokova tada savremene arhitekture, pa i kao tekst za učenijeg običnog ljubitelja dobre, poučne, a zanimljive knjige o gradu, građanima i njihovim snovima o lepoti, o dobrom mestu, o budućim prostorima ushićenja.

(izvod iz recenzije mr Miodraga Ferenčaka)

 

Promocija knjige: San o gradu – Međunarodni konkurs za urbanističko uređenje Beograda 1921-1922

Leave a Reply