Ako šetate kroz gustu šumu tokom toplog ljetnjeg dana, rashladićete se bolje nego da ste samo šetali kroz hlad bez šume. Voda zadržava svoju temperaturu i prenosi toplotu mnogo efikasnije od vazduha, a velika količina vode koja se nalazi u drveću hladi vazduh i omogućava  vam da se prijatno osjećate čak i usred ljetnjih toplotnih talasa. Ono što važi za drveće važi i za ljude.

Naši krvni sudovi nalaze se blizu površine kože kako bi se vrućina mogla lakše oslobađati kad se ugrijemo; isto tako krvni sudovi se skupljaju i tako nastoje da zadrže toplotu krvi kad nam je hladno. Tim načelom rukovodili su se u harvardskom institutu za biološki inspirisano inženjerstvo, Wyss, kako bi postigli potpuno isti efekat.

Pri nastojanjima da se protok toplog vazduha u i iz zgrade stavi pod kontrolu, prozori predstavljaju ozbiljnu slabu tačku. Materijali veće gustine, poput opeke, djeluju kao dobar izolator, ali velike zastakljene površine koje lijepo izgledaju spolja, mogu taj dobar učinak poništiti. Čak i dvostruki prozori mogu predstavljati pravu toplotnu rupu, oslobađajući toplotu spolja za vrijeme zimskog perioda i zadržavajući toplotu unutra tokom ljeta. Protok vode kroz kapilare na površini prozora, poput krvi koja protiče žilama u blizini površine kože, mogao bi to promijeniti. Radi se o inicijativi usmjerenoj na smanjenje količine energije koja se gubi samim našim nastojanjima da održimo temperaturu prostora u kojem živimo na razumnom nivou.

Hladna voda protiče površinom prozora i apsorbuje temperaturu iz unutrašnjeg prostora i iz eksterijera, a zatim otiče kako bi se ponovo rashladila. Ovo omogućuje klima-uređaju da hladi samo vazduh u unutrašnjem prostoru bez da vodi tešku borbu sa toplotom koja se stvara vani. Naravno, ovaj proces zahtjeva i sistem hlađenja koji bi omogućio da voda koja cirkuliše ostane dovoljno hladna kako bi mogla obaviti svoj posao, ali za tu svrhu može se koristiti i samo tlo (uostalom, tako to rade i stabla). Energija potrebna za hlađenje i pumpanje vode daleko je manja od ukupne količine toplotne energije koju voda odnese, što ovaj sistem čini dobitnom kombinacijom.

Vaskularni sistem ovih prozora, kod izvođenja eksperimenta, pri temperaturi od gotovo 40 stepeni, sa samo nekoliko decilitara tečnosti, snizio je temperaturu prosječnog prozorskog okna za punih 8 stepeni. To je impresivno dostignuće, a kad bi se inkorporiralo u građevinu postigli bi se i veći energetski učinci.

Povećanje efikasnosti elektroenergetskih sistema danas je važnije nego ikad, posebno u toplijim krajevima, gdje se na toplotnu regulaciju troši enormna količina novca.

 

gradjevinarstvo.rs, geek.com

Prozori sa cirkularnim sistemom mogli bi da uštede milijarde

Leave a Reply