Prije nekoliko dana, londonski arhitekta Zaha Hadid je predstavila projekat 11-ospratne stambene zgrade, koja će biti izgrađena pored popularnog njujorškog Haj Lajn parka. Objekat će se nalaziti u Zapadnoj ulici broj 28 i sadržaće oko 37 stanova sa pogledom na jednu od najposjećenijih turističkih atrakcija u Njujorku. To će ujedno biti prvi njujorški projekat Zahe Hadid.

Zahino rješenje predstavlja zgradu od stakla i čelika koja će imati fasadu sa umetnutim ševron ornamentom. „Naš koncept je neka vrsta integracije masa koje se ulivaju jedna u drugu, i prateći dosljedni formalni jezik, stvaraju senzibilitet cjelokupne kompozicije objekta“, kaže ona.

„Sa organizacijom koja nanovo otkriva doživljaj prostora, svaka stambena jedinica će imati sopstveni prepoznatljiv identitet, nudeći višestruke perspektive i uzbudljive poglede na okolinu“, dodala je.

Naručena od strane njujorške firme za stambeni razvoj, Related Companies, zgrada će imati niz luksuznih elemenata, uključujući veliki foaje čija će se visina protezati kroz dvije etaže, veliku krovnu terasu, zatvoreni bazen i spa. Visina plafona u stanovima će biti 3.3m i većina će imati svoja privatna ulazna predvorja.

Haj Lajn je bio katalizator razvoja Njujorka još otkako je otvoren njegov prvi segment, 2009. godine. U nedavnom intervjuu za Dezeen, dizajner Stiven Burkstold je rekao: „Decenijama je Haj Lajn bio prevaziđena željeznička pruga, ostatak ere u kojoj su visoki vozovi brujali Menhetnom. Danas je to park čija se vrijednost mjeri milionima, i koji privlači stotine hiljada posjetioca svakog dana“.

dezeen.com,  zaha-hadid.com

Prvi njujorški projekat Zahe Hadid

Leave a Reply