U nedelju 23. aprila sa početkom u 21h biće otvorena izložba radova arhitekte Slobodana Vukajlovića u paviljonu ULUCG-a. 

 

Kao dio ovogodišnjeg programa festivala Fluid izložba je osmišljena kao znak sjećanja na stvaralački opus arhitekte Slobodana Vukajlovića, sa ciljem ukazivanja na repozicioniranje onih vrijednosti i djela koje su bile temelj modernog društva i savremene svijesti u Crnoj Gori, a u cilju podsticanja, buđenja angažovane svijesti o važnosti odlučivanja o životnom prostoru, uz podsticanje proglašavanja kulturnom baštinom onih djela koja predstavljaju dragocjenu zaostavštinu kako crnogorske tako i regionalne arhitekture.


 

Slobodan Vukajlović je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu krajem 1961. godine – da bi u drugoj polovini šezdesetih i u prvoj polovini sedamdesetih godina, postavio vrlo visoke autorske standarde u domenima arhitektonskog i urbanističkog, te spomeničkog stvaralaštva na ovim prostorima. Djelovanje arhitekte Vukajlovića je gotovo u potpunosti vezano za Nikšić – i u stopu prati dinamični ekonomski razvoj grada tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka.

 

Arhitektonska praksa Slobodana Vukajlovića je bila sasvim u skladu sa aktuelnim stremljenjima i dešavanjima na jugoslovenskoj i međunarodnoj arhitektonskoj sceni u periodu u kojem je djelovao – a njegova arhitektonska rješenja su se gotovo u pravilu dešavala u prostorima koje je sagledavao sveobuhvatno – u okvirima pomno prostudiranih urbanističkih rješenja.

 

Opus Slobodana Vukajlovića je vrlo raznorodan i raznolik. I tipološki i kroz bogate varijacije tipova. Gotovo da ne postoji tipologija u okviru koje se projektantski nije oprobao. Nikada nije posezao niti za postojećim, oprobanim rješenjima, niti za svojim ranijim rješenjima. Svaki novi projektanski zadatak je za Vukajlovića bio izvor profesionalnog nadahnuća – i novi izazov.

 

Neke od najznačajnijih realizacija Slobodana Vukajlovića su: Kapela na nikšićkom groblju (1969.), Motel Jastreb na Trebjesi, Nikšić (1971.), Dječji vrtić, Nikšić (1971.), Katolička crkva, Nikšić (1973.), Motel Grotta Regina, Bari, Italija (1974.), Investiciona banka, Nikšić (1974.) itd.

 

Slobodan Vukajlović je bio prvi crnogorski arhitekt koji je stekao akademsku titulu doktor nauka. Disertaciju na temu “Heksagonalni sistemi u arhitekturi” odbranio je na Fakultetu za politehniku u Krakovu, u Poljskoj 1978. godine. Heksagon je bio Vukajlovićev ključni oblikovni motiv, na koji se pozivao tokom cijele svoje plodne karijere, na najmaštovitije načine.

 

Dio ostavštine Slobodana Vukajlovića koja će ovom prilikom biti prezentovan publici, vrlo precizno dokumentuje njegov impozantan i vrlo zanimljiv stvaralački opus, gotovo nepoznat mlađim generacijama crnogorskih arhitekata.

 

 

Izložba će trajati do 3. maja 2017. godine.

 

 

 

Retrospektivna izložba arh. Slobodana Vukajlovića u paviljonu ULUCG-a

Leave a Reply