U petak, 18. novembra, sa početkom u 20:00h, bice otvorena retrospektivna izložba arhitekte Slobodana Vukajlovića (1934-2006), u Dvorcu Kralja Nikole u Nikšiću. Autor ovog projekta je David Delibašić, a pomoć u organizaciji pruža Kulturni Centar Punkt iz Nikšića.

 

kc-punkt_001

kc-punkt_002

Slobodan Vukajlović je jedan od najznačajnih arhitekata Crne Gore. Kao jedan od pionira modernizma na našim prostorima, dao je značajan doprinos arhitekturi Crne Gore praktikujuci na domaćem prostoru ono što su bile aktuelne modernističke struje u svijetu. Bio je između ostalog prvi doktorirani arhitekta Crne Gore i jedan od rijetkih sa međunarodno priznatim referencama. Vukajlović se bavio i prostornim planiranjem, restauracijom i grafičkim dizajnom, a istakao se u spomeničkoj arhitekturi. Njegova djela postala su simbol Nikšića i nezaobilazne tačke u mapiranju crnogorske i regionalne arhitekture. Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada za ostvarenja u arhitekturi i u širenju tehničke kulture. Među najznačajnim projektima u Nikšiću se izdvajaju Motel Jastreb na Trebjesi, Katolička crkvaCentralni dječiji vrtić za koju je dobio Borbinu nagradu za najbolje arhitektonsko  ostvarenje u Crnoj Gori 1971. godine, Investiciona bankaKapela – za koju je primio nagradu 18. septembar, Dom studenata; osvtarenja u inostranstvu – prije svih Motel Grotta Regina i Vodotoranj u Bariju, kao i projekat Stan Jugoslovena u Osijeku za koji je dobio I nagradu na konkursu.

Da se Vukajlovićevo stvaralaštvo ne bi zaboravilo već valorizovalo, zaštitilo i uvrstilo u kulturnu baštinu Crne Gore na nama je da ovaj projekat dignemo na najviši nivo i obezbjedimo njegovo prisusvo među akademskom i širom zajednicom. Ove godine navršava se 10 godina od Vukajlovićeve smrti i u toku je multimedijalni projekat čija je prva aktivnost najavljena izložba.

 

pozivnica_001

 

Retrospektivna izložba arhitekte Slobodana Vukajlovića u Nikšiću

Leave a Reply