superprostor.com

I nagrada

Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Opštine Tivat raspisao je u avgustu 2014. godine nacionalni konkurs za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rešenja za rekonstrukciju objekta „Stare škole“ u Tivtu. Svrha raspisivanja konkursa bilo je dobijanje najkvalitetnijeg rešenja prostorne i programske re-organizacije napuštenog objekta u višenamenski turistički centar.Na konkursu je pristiglo deset radova, a petočlani žiri kojim je predsedavao arhitekta Nebojša Adžić dodelio je tri novčane nagrade u ukupnoj vrednosti od 7.000 evra. Pristigli radovi vrednovani su se na osnovu pet opštih kriterijuma, od kojih su dva najvažnija bili estetska orginalnost i inovativnost (40/100 poena) i prostorni koncept rešenja (30/100 poena).Iako je na njemu učestvovao relativno mali broj autorskih timova, ono što nam Kokurs za rekonstrukciju objekta Stare škole u Tivtu donosi svakako su neka nova imena na crnogorskoj arhitektonskoj sceni čiji rad u budućnosti treba zapratiti. Izložba radova kao i okrugli sto na kome će se analizirati svi radovi biće održani u holu Opštine Tivat dana 22.12.2014. godine u 17h.U prilogu koji sledi možete pogledati grafičke elaborate nagrađenih radova, propraćene tekstualnim komentarom žirija, koji u celovitom obimu možete pročitati ovde.


 

01 cov

I Nagrada (4.000 Eura)

AIM Studio, Podgorica, Crna Gora

Odgovorni projektantIvan Milošević

Komentar žirija

Proglašenjem rada pod šifrom „Old School Hotel“ za pobjednika konkursa smatramo da je investitor dobio kompromisno rješenje, a ujedno i dobar predlog za naziv hotela. Autor je pokazao kvalitet u prepoznavanju teme faznog razvoja objekta, koju je postavio kao osnov dalje razrade.

Vještim i zrelim projektantskim pristupom envelopu objekta autor je postavio u prvi plan, i iskoristio njenu autonomiju za stvaranje novih prostornih utisaka. Naizgled gruba i statična forma je pokrenuta kroz igru sjenki, kontrast materijala i školsku proporcijsku analizu i primjenu ritmičnosti. Korisnicima apartmana je obezbijeđena intima, ali i osećaj posebnosti kroz jednostavnu igru odnosa puno-prazno na nivou terasa ka čeonoj fasadi.

Autor se svjesno odrekao dubljih konzervatorskih analiza jer je prihvatio sudbinu ovog objekta kao još jednu fazu u njegovoj istoriji. Postignutim oblikovnim rješenjem je obezbijedio autonomiju objekta, nezavisno od daljeg razvoja i transformacije okoline.

Ponuđeno konkursno rješenje je prezentovano na način koji garantuju da će investitor i projektant lako naći zajednički jezik oko svih prostornih i funkcionalnih tema koje se pojave u daljoj razradi projekta, a da će građani Tivta biti zadovoljni što je njihova „Stara škola“ dobila novi izgled.

 

02 cov

II Nagrada (2.000 Eura)

Autorski timIva Petković, Anđelka Badnjar Gojnić, Marko Radonjić

Komentar žirija

Konkursni rad pod šifrom „Interpolacija“ je u potpunosti ispunio sva očekivanja raspisivača konkursa i dao odgovor na veoma kompleksan zadatak gdje se tražio spoj nostalgičnog, prolaznog, zaboravljenog, prošlog vremena i načina života sa izazovima pred kojima se našlo novo društvo, sa novim investitorima i njihovim željema i zahtjevima…Rad „Interpolacija“ je kroz sistematizovan konzervatorski pristup došao do rješenja. Dobili smo odgovor koji predstavlja i model i putokaz djelovanja ili arhitektonskog projektovanja u specifičnim okolnostima, kakve su stavljene pred učesnike konkursa za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog riješenja za rekonstrukciju objekta „Stare škole“ u Tivtu. Dobili smo rješenje koje nas je obradovalo i odaglo sumnju da li je konkurs pravilno raspisan i da li je konkurs opravdan.Zatvarajući oči pred izvrsnom prezentacijom, kvalitetnom analizom postojećeg stanja i raskošnom funkcionalnom razradom, nijednog trenutka nije postajala sumnja da li je duh i energija „Stare škole“ sačuvana. Sjećanje na aktivan i bogat život Tivćana u prvoj polovini 20-og vijeka je interpolirano.Rad je dobio drugu nagradu jer se javila dilema da li investitor ima novca i duha da se žrtvuje za ovakvu jednu ideju, da svoje ambicije i poslovne planove stavi u drugi plan. Pojavilo se pitanje da li su autori ovog rješenja posle svega spremni na kompromise. Drugom nagradom većina članova žirija želi da ukaže da je o „Staroj školi“ trebalo misliti još 1979. godine, od kada je nakon zemljotresa zgrada napuštena i prepuštena slučaju.

 

03 cov

III Nagrada (1.000 Eura)

ARHI-PRO MONTENEGRO, Podgorica, Crna Gora

Odgovorni projektantDejan Sokolov

Autorski tim: Ivana Milić, Miloš Petković

Komentar žirija

U vizuelnom utisku konkursno rješenje se naslanja na matricu novog Tivta, predstavljenog kroz arhitekturu „Porto Montenegra“. Volumetrijska analiza je zasnovana na kosturu fasada „Stare škole“ ali u kompoziciji sa novim fasadnim elementima gdje dominiraju škure i žardinjere, sa zelenom terasom iznad nivoa suterena kao i sa krovnom terasom sa zelenilom karakter objekta se usložnjava i transformiše u novi prepoznatljiv ili tipski izraz mediteranske kuće.U programskom smislu objekat je ispoštovao sve tražene sadržaje, sa izraženom racionalnošću i funkcionalnom svedenošću. Odnos prema spomeniku na uglu je usklađen sa zadatkom konkursa, uz dobro rješenje izdvajanja kamenim zidom u zaleđu ka objektu. Glavni ulaz, kako kolski tako i pješački su dobro pozicionirani, uz dobro lociranje lokala kao nezavisnih djelova objekta.Predloženim rješenjem nije dobijen odgovor na traženi zahtjev očuvanja memorijske vrijednosti postojećeg objekta kao i duha mjesta. Ne uočava se iskorak u volumetrijskoj analizi postojećeg objekta, već se u klasičnom projektantskom pristupu došlo do rješenja kojim su zadovoljeni svi traženi funkcionalni parametri, ali se nije dobilo orginalno i inovativno rješenje.

 

Rezultati konkursa za rekonstrukciju objekta Stare škole u Tivtu

Leave a Reply