d-a-z.hr

The Royal Institute of British Architects (RIBA) dodijelio je kraljevsku zlatnu medalju (Royal Gold Medal) za 2016. godinu – najveće arhitektonsko priznanje u Ujedinjenom Kraljevstvu -Zahi Hadid, arhitektici iračkog podrijetla, koja je prva žena u povijesti RIBA-e kojoj je samostalno dodijeljeno ovo priznanje.

Rođena 1950. godine u Bagdadu Zaha Hadid je 1972. započela studiji na Architectural Association u Londonu. Kasnije se pridružila svojim mentorima Remu Koolhaasu i Elia Zenghelisu u uredu Office for Metropolitan Architecture (OMA) u Rotterdamu, gdje 1977. postaje partner. 1979. osniva vlastitu arhitektonsku praksu u Londonu, brzo gradeći svoju reputaciju teorijski revolucionarnim zgradama kao što su The Peak u Hong Kongu (1983.) ili vatrogasna stanica u krugu tvornice Vitra u mjestu Weil am Rhein (1993.) njeno prvo izgrađeno djelo. Kroz svoj rad surađivala je sa svojim uredskim partnerom Patrickom Schumacherom istražujući arhitekturu, krajobraz i dizajn.


London Aquatics Centre. Foto via Archdaily © Hélène Binet

U obrazloženju nagrade Jane Duncan, predsjednica RIBA-e i predsjedavajući izbornog komiteta istaknula je da „Zaha Hadid čini izvrsnu i globalno utjecajnu silu u arhitekturi. Vrlo eksperimentalan, dosljedan i precizan, njezin rad – od zgrada i namještaja do obuće i automobila – je vrlo cijenjen i tražen od strane brandova i ljudi diljem svijeta.”
U svom odgovoru na proglašenje Hadid je istaknula da „danas vidimo više nego ikad do sada etabliranih arhitektica. To ne znači da je lako. Nekad su izazovi golemi. Bilo je velikih promjena proteklih godina i mi ćemo nastaviti s napretkom. Ovo priznanje je čast za mene i moj ured, ali i za moje klijente. Uvijek je uzbudljivo surađivati s ljudima koji imaju veliku civilnu viziju i ponos.“


Vitra Fire Station, Weil am Rhein. Foto via Archdaily © Wojtek Gurak

RIBA kraljevska medalja dodjeljivana je već arhitekticama kao što su Sheila O’Donnell u 2015., Patty Hopkins 1994. te Ray Eames 1979., ali samo u tandemu sa muževima i partnerima. Među slavodobitnicima se istiću imena kao što su Frank Gehry (2000), Lord Norman Foster, Baron of Thames Bank (1983), Ludwig Mies van der Rohe (1959), Le Corbusier (1953) i Frank Lloyd Wright (1941).
Zaha Hadid i Patrick Schumacher bili su žiratori u sklopu THINK SPACE natječaja „Past Forward“ čiji kustos je bio Adrian Lahoud, a o čemu više možete pročitati ovdje.
Nagrada će biti uručena Zahi Hadid u Londonu u veljači 2016., a više o samoj dodjeli i obrazloženju pročitajte ovdje.


The Serpentine Sackler Gallery, London. Image © Luke Hayes

RIBA nagrade 2016 – Royal Gold Medal za Zahu Hadid

Leave a Reply