Veliki arhitekta danas puni 61 godinu…

Eduardo Souto de Moura je rođen 25.jula 1952. u Portu, u Portugalu.

Studirao je arhitekturu u Školi lijepih umjetnosti u Portu, gdje je diplomirao 1980. godine. Od 1974. do 1979. godine radi kao saradnik u arhitektonskom birou Alvara Size. Od 1981. do 1991. bio je docent na svom matičnom fakultetu, a kasnije je počeo da radi kao profesor na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Portu. Započeo je sopstvenu praksu 1980. Od tada je projektovao preko 60 objekata u Portugalu, Španiji, Italiji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Švajcarskoj. Bio je gostujući profesor u arhitektonskim školama u Parizu, Harvardu, Dablinu, Cirihu i Lozani.

Među njegovim najpoznatijim radovima su Gradski stadion u Bragi, Muzej Paule Rego u Kaškaišu, Kuća umjetnosti u Portu, Metro stanica u Trindadu, i mnogi drugi. Dobitnik je više nagrada, učestvovao je na mnogim seminarima i držao brojna predavanja, kako u Portugalu, tako i u drugim zemljama. Njegovi projekti su se pojavili u brojnim publikacijama i izložbama.

Eduardo Souto de Moura je 2010. godine osvojio svoju treću nagradu, SECIL nagradu za arhitekturu, koju je dodijelio SECIL i Udruženje arhitekata, za njegov projekat Muzeja Paule Rego. Nagrada se dodjeljuje svake druge godine i smatra se najznačajnijom nagradom u oblasti arhitekture u Portugalu.

Ovaj arhitekta je 2011.godine dobio Prickerovu nagradu, koja se smatra Nobelovom nagradom u arhitekturi. Žiri je između ostalog, u obrazloženju za dodjelu ove nagrade, rekao da je, tokom protekle tri decenije, Souto de Moura “proizveo opus koji je iz našeg vremena, ali koji takođe nosi eho arhitektonske tradicije. (…) Njegove zgrade imaju jedinstvenu sposobnost da odaju naizgled oprečne osobine –moć i skromnost, razmetanje i suptilnost (…)”.

 

casadashistoriaspaularego.com

Rođendan portugalskog arhitekte

Leave a Reply