Ovaj most u obliku apostrofa, u Halu, u Engleskoj, čiji su autori londonske arhitekte Mekdauel+Benedeti, ima rotirajući mehanizam, tako da može da se “otvori”, kako bi propustio brodove koji prolaze.

Most Skejl Lejn spaja Stari grad Hal sa još uvijek nerazvijenim industrijskim zemljištem na istočnoj obali, stvarajući pješačku vezu između gradskih muzeja i akvarijuma.

U saradnji sa građevinskim inženjerima, Mekdauel+Benedeti su projektovali čelični most sa sporim okretanjem, tako da pješaci mogu da siđu ili da zakorače na most čak i kad je u pokretu.

Oblik  apostrofa je omogućio stvaranje dvije različite putanje na mostu. Prva je blago nagnuta i proteže se spoljašnjom ivicom, dok je druga, sa unutrašnje strane, stepenasta. Ove dvije staze razdvaja uzdignuti greben, na kom se formira prostor za sjedenje sa pogledom na rijeku, na kom se takođe nalazi svjetiljka u obliku džinovske ajkuline peraje.

“Crni čelični most ima naglašeni snažan karakter i zakrivljenu formu, što ga čini vrlo pamtljivim obilježjem, koje je jedinstveno za Hal i za njegovu industrijsku i pomorsku baštinu”- kažu u autorskom timu.

Donja strana mosta se sužava naviše, kako bi manja plovila mogu da prođu ispod bez otvaranja mosta. Centar rotacije je valjak u visini jednog sprata, u kome je smješten restoran, sa platformom  na krovu.

   

Umjetnik Navan Kulkarni se pobrinuo za instalaciju koja se pokreće kada most počne da se pomjera, a koja uključuje zvukove zvona i pulsirajuće svijetlo.

 

dezeen.com

Rotirajući most u Engleskoj

Leave a Reply