SANAA pobjednici konkursa za Kulturni centar u Tajvanu

Japanski arhitektonski studio SANAA osvojio je prvu nagradu na konkursu za Taičung Kulturni centar u Tajvanu.

Njihov prijedlog, koji predstavlja gomilu izvitoperenih kubusa, proglašen je najboljim u konkurenciji koju su činili, između ostalih, Ajzenman arhitekte iz Njujorka i Mas Stadiz iz Seula.

Providne mreže će biti prebačene preko ivica krovova, kako bi stvorile vijugave zavjese oko objekata. Kubusi će biti postavljeni jedan u odnosu na drugi pod uglom, a ćoškovi će im se preklapati, kako bi formirali izložbene prostore, biblioteke i čitaonice, u sklopu novog taičung Kulturnog centra.

Posjetioci će ulaziti preko velikog trga koji će se nalaziti u centru kompleksa. Unutra će postojati tri glavna sprata izmiješana sa mezaninima.

Spiralna rampa će povezivati privatne studijske oblasti naslagane jedna na drugu oko jednog od najvećih prostora. Udaljenije mase će formirati velike natkrivene spoljašnje prostore i krovne terase, pružajući sjedenje u kafeima.

dezeen.com

Komentari: nema odgovora

Ulogujte se: ostavite komentar