vijesti.me

Sanacija Francuskog poslanstva: Bolji uslovi za kulturno nasljeđe 

Zgrada Francuskog poslanstva

Nacionalna biblioteka Crne Gore “Đurđe Crnojević“ je obezbijedila projektnu dokumentaciju za restauraciju i sanaciju zgrade bivšeg Francuskog poslanstva na Cetinju, kao i za njenu adaptaciju za potrebe budućeg Muzeja knjige, u vrijednosti od 30.000 eura, navodi se u saopštenju biblioteke.

“Sredstva za izradu projektne dokumentacije Biblioteka je obezbijedila iz donacije Radne grupe za kulturu i društvo Savjeta za regionalnu saradnju (The Task Force on Culture and Society of the Regional Cooperation Council – RC – CTFCS), organizacije koju su osnovale Evropska komisija i Savjet Evrope u cilju promocije saradnje u oblasti zaštite kulturne baštine u Jugoistočnoj Evropi, kod koje je Nacionalna biblioteka prošle godine aplicirala u okviru programa “Ljubljana proces II – rehabilitacija našeg zajedničkog nasljeđa,” izjavila je direktorka Nacionalne biblioteke Crne Gore, Jelena Đurović.

Studija podrazumijeva izučavanje arhivskog materijala u Crnoj Gori i Francuskoj, snimanje i arhitektonsku analizu bivšeg Francuskog poslanstva, u cilju promocije i buduće rehabilitacije ovog vrijednog spomenika kulture, koji je projektovao francuski arhitekta Pol Gode.

“Realizacijom projekta restauracije i sanacije zgrade bivšeg Francuskog poslanstva ovaj spomenik kulture Crne Gore će se zaštititi i sačuvati od propadanja, a u njemu će se u njemu stvoriti bolji uslovi za čuvanje knjiga i njihovu prezentaciju u modernoj postavci,” izjavila je direktorka Jelena Đurović.

Vrijedni legati i fondovi

Projektnu dokumentaciju izradio je Arhitektonski biro “Građenje d. o. o.“ iz Sarajeva, koji je odbran na međunarodnom tenderu, raspisanom za pomenuti objekat i za još četiri objekta iz zemalja regiona.

Na osnovu urađenog projekta Nacionalna biblioteka planira za sljedeću godinu da aplicira za sredstva za rekonstrukciju zgrade bivšeg Francuskog poslanstva, u kojoj se čuvaju najvredniji fondovi i zbirke “Montenegrina“, Zbirka stare i rijetke knjige, kao i sedam vrijednih legata ličnosti značajnih za kulturnu istoriju Crne Gore.

 

Sanacija Francuskog poslanstva: Bolji uslovi za kulturno nasljeđe

Leave a Reply