Povodom rušenja hotela „Crna Gora“ u Podgorici, Savez arhitekata Crne Gore želi da se izjasni da ne odobrava rušenje ovog objekta.

Nijedan razlog ne može opravdati rušenje bilo kog arhitektonskog spomenika, jer se tim činom uništava kulturna, istorijska i civilizacijska vrijednosti određenog prostora i društvene zajednice.

Nedostatak poštovanja za prepoznate i potvrđene vrijednosti, naročito u sredinama kao što je Crna Gora,  gdje se usled istorijskih tokova veoma teško postizao kontinuitet u građenju,  je opasnost za sve kreativne snage koje pokušavaju da stvore prostor za ličnu i društvenu afirmaciju.

Arhitektonska struka je reagovala 16.2.2011. kada je organizovan okrugli sto povodom očuvanja stvaralaštva arhitekte Vujadina Popovića i zaštite nasleđa u arhitekturi Crne Gore, u organizaciji Inžinjerske komore Crne Gore, Saveza arhitekata Crne Gore, Udruženja arhitekata‚ Arhitektonskog foruma‚ i Komore arhitekata Crne Gore u sali KIC-a “Budo Tomović” Podgorica.

Nažalost glas arhitekata i struke još uvijek ne može nadjačati trenutak u kome živimo.

Saopštenje SACG povodom rušenja hotela „Crna Gora“ u Podgorici