superprostor.com

 

Stambena Zgrada CU, Niš, Kontra Studio, Fotografija: Relja Ivanić

_

OBJEKATStambena zgrada “C.U.”
MESTONiš, Srbija
PROGRAMStanovanje, Po+Pr+3
POVRŠINA750 m²
GODINA2015.
AUTORKontraStudio
Autori: Miroljub Stanković, Zoran Nikolić, Marta Nikolić
FOTOGRAFIJARelja Ivanić

 

U centralnom gradskom tkivu grada na Nišavi, u kome se već vekovima prepliću različiti društveni i graditeljski uticaji, često ostavljajući neizbrisive tragove u urbanističkim i estetskim svojstvima grada kao reprezenta društvene zajednice, arhitekti iz niškog KontraStudia izgradili su stambeni objekat prilježno pristupajući njegovom oblikovanju i primenjujući savremene pristupe u projektovanju stambenih objekata. Istovremeno, arhitekturom ove stambene kuće, autori su ukazali na danas često zanemarene gradotvorne vrednosti stambene izgradnje. Iako je autorima namera bila da postignu neutralan izraz prema nekoherentnom okruženju, na zgradi se mogu asocijativno prepoznati estetska svojstva niške Moderne, otomanske arhitekture ili postmodernih uticaja.

 

Stambena Zgrada CU, Niš, Kontra Studio, Fotografija: Relja Ivanić          Stambena Zgrada CU, Niš, Kontra Studio, Fotografija: Relja Ivanić

 

Koristeći uslove lokacije, arhitekti su aktuelizovali temuzgrade na uglu, što je često bio oblikovni zadatak međuratne Moderne, ističući tako projektantske mogućnosti koje pruža ugaona orijentacija u pogledu primerenog urbanističkog akcentovanja i arhitektonskog modelovanja. Ovakvim pristupom postignuto je da se uobičajeni kubični volumen stambene zgrade raščlani u oblikovnom i funkcionalnom smislu. Naglašena oblikovnost ostvarena je oduzimanjem ugaonog vertikalnog dela osnovnog volumena, čime su do izražaja došle stepenovane fasadne površine, dodatno raščlanjene lođama, erkernim prepustom i prozorskim otvorima. Uvođenjem balkona u erkernom delu iznad glavnog ulaza, stvorena je praznina koja projektantski vešto tretira ugaoni spoj, odrazivši se takođe na celovit izgled i proporcije razuđene glavne fasade. Motiv oduzimanja delova volumena primenjen je i na krovnu ravan, te su tako dobijene različite krovne visine.

 

 

[button fw_shortcode_id=”2″]

 

Nebojša Antešević

 

Sinkopa stambenog kubusa

Leave a Reply