Skip to toolbar

„Slip House“, projekat britanskog biroa Carl Turner Architects, se lijepo uklapa u četvorostranu parcelu između niza terasastih kuća u naselju Brikston u Londonu. Međutim, to nije tipična kuća, pošto ovaj prototipski porodični dom kombinuje održive tehnologije sa neobičnim dizajnom zasnovanim na tri „skliznute“ (slipped) ortogonalne kutije.

Iako se nalazi u stambenoj ulici, „Slip House“ je zapravo izgrađena na recikliranoj lokaciji (brownfield site), ranije korišćenoj za industrijske i komercijalne svrhe. Njen opšti oblik sastoji se od tri skliznute ortogonalne kutije, poređane da u potpunosti iskoriste raspoloživu prirodnu svjetlost, i da prušte najbolje moguće poglede na okolinu.

Unutrašnjost je otvorenog tipa, i koristi formu tri kutije za stvaranje posebnih zona za svaki dio od 200 kvadratnih metara doma. Gornja kutija je primarni životni prostor, i on se povezuje sa privatnom krovnom terasom sa baštom. Srednja kutija sadrži prostore za spavanje i kupanje, dok je prizemna kutija ostavljena kao višenamjeski prostor.

Sve u svemu, biro Carl Turner Architects je sabrao brojke i došao do cifre od 1092,73kg sačuvanog ugljen-dioksida godišnje zahvaljujući održivim tehnologijama primjenjenim u „Slip House“-u.

Kuća se sada koristi od strane biroa Carl Turner Architects kao prototip za istraživanja ka stvaranju održivih domova pristupačnijim i izvodljivijim u širom obimu. „Slip House“ je završena krajem 2012. godine, a nedavno je dobila Nacionalnu nagradu Kraljevskog instituta britanskih arhitekata (RIBA) za 2013. godinu.

preuzeto sa  gradjevinarstvo.rs

Slip House – šablon za buduće pristupačne i održive porodične kuće

Leave a Reply