pogledaj.to/

Kako revitalizirati povijesni centar jednoga grada, zagonetka je koju kao da ni ne želimo konačno riješiti jer nas uvijek iznova nevjerojatno inspirira. Priča postaje još uzbudljivija kada joj pridodamo pitanje održivog urbanog planiranja. Time su se, na specifičan način, pozabavili i mladi španjolski arhitekti okupljeni iza imenael fabricante de espheras” koji, u suradnji sa Sveučilištem u Alicanteu, već treću godinu zaredom, krajem srpnja, okupljaju stručnjake iz raznih područja djelovanja u sklopu festivala u španjolskom gradu Villeni. Ove godine festival će se održati od 23. srpnja do 1. kolovoza i ugostit će 10 različitih radionica: kuhanje, spomenici, integracija, održivost, urbane intervencije, dinamike, tradicija, sjećanja, umjetnost i ekološka poljoprivreda.

1

Fotografija: Milena Villalba

Recept organizatora festivala za koegzistenciju naslijeđa i održivosti je jednostavno sveden na četiri vodilje, ali u isto vrijeme obuhvaća svu kompleksnost navedene tematike.
Prije svega, treba uzeti u obzir specifičan kontekst svakog grada, odnosno ljude, prirodni okoliš, povijesnu i kulturnu baštinu. “Svi se ti aspekti toliko razlikuju od grada do grada da se isprobana rješenja ne mogu direktno primijeniti, a da se pažljivo prilagode”, navode organizatori. Nadalje, ne smije se preskočiti multidisciplinarnost jer “život u gradu je vrlo kompleksan i sastoji se od mnogo međusobno povezanih slojeva. Urbani, socijalni i kulturni aspekti života u snažnom su odnosu unutar jednoga grada.” Kao treći i četvrti princip, navode koordiniranje gradskih i drugih institucija te participativnost građana bez kojih, na kraju krajeva, grad ne bi ni postojao. Sva četiri principa djelovanja bila su vodilja i u osmišljavanju festivala domišljatog naziva elCASC (“casc històric” katalonski izraz za povijesne četvrti) – “Certamen de Activación Socio Cultural” (Festival Društveno Kulturne Obnove).

2

Villena, fotografija: Laura Álvarez Yrazusta

Dakle, elCASC je multidisciplinarni događaj koji istražuje, analizira i transformira društvene i kulturne aspekte povijesnog centra grada Villene nizom praktičnih radionicapod vodstvom stručnih voditelja s područja arhitekture, dizajna, umjetnosti, urbanizma, restauracije, sociologije, ekonomije, inženjerstva i audiovizualnih komunikacija.Konačna svrha svake radionice je da se osmisle i, na licu mjesta, izvedu “low-cost” arhitektonske, sociokulturne, umjetničke i tehnološke intervencije te njima, na brz način, testiraju mogućnosti koje bi mogle poslužiti kao model za budući razvoj.

Već prve godine festival je doživio veliki uspjeh. Osim što su lokalne vlasti i institucije prepoznale potencijal u ovakvom načinu djelovanja, radionice i aktivnosti zaintrigirale su i lokalno stanovništvo. Mnogi mladi stanovnici Villene ovim su povodom prvi puta posjetili taj povijesni dio grada jer se on neutemeljeno smatrao opasnim i neprivlačnim. Barem tijekom deset festivalskih dana moglo se uživati u načinu života kakav je i bio karakterističan za mediteranske gradove, na ulici, družeći se sa susjedima. Uspjeh je dodatno naglašen dobivanjem nagrade “Young Planning Professionals Award”2014. godine, upravo pod temom odnosa održivosti i kulturnog naslijeđa.

3

Radionice 2015.

Nema ograničenja u uvjetima sudjelovanja na festivalu, svatko se može uključiti, bez obzira na nacionalnost, obrazovanje, zanimanje i dob. Dovoljna je želja za učenjem i zabavom.Naknada za sudjelovanje iznosi 190 eura, a uključuje i smještaj te mnoge druge pogodnosti tijekom 10 festivalskih dana. Prijave su otvorene do samog početka festivala, a detaljnije informacije mogu se potražiti na službenoj internet straniciovdje.

Rad kolektiva “el fabricante de espheras” možete pratiti i na njihovim facebook stranicama.

 

Djelić pozitivne atmosfere može se osjetiti i na sljedećem videu:

Jasmina Bašić

Sudjelujte u transformaciji španjolskog grada Villene

Leave a Reply