pogledaj.to

suhozid1

Prigodom obilježavanja 70-te obljetnice UNESCO-a, u Nicosiji na Cipru od 22. do 23. siječnja 2016., uz podršku Regionalnog centra za očuvanje nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a u Sofiji, Ministarstva obrazovanja i kulture Cipra te ciparskog Nacionalnog komiteta za UNESCO održan je sastanak stručnjaka na temu Tehnika gradnje “u suho” kao element nematerijalne kulturne baštine kako bi se započelo s izradom zajedničke kandidature za upis na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalnih dobara čovječanstva, izvjestilo je Ministarstvo kulture.

dragodid-radionica

S radionice Udruge Dragodid, foto: arhiva

Uz stručnjake iz Cipra, Bugarske, Grčke Španjolske i Švicarske kao predstavnik Ministarstva kulture RH sudjelovao je i stručnjak iz Udruge Dragodid koja je jedan od nositelja nematerijalnog kulturnog dobra – umijeća zidanja “u suho” ( o čemu smo više pisali ovdje).

Svoja iskustva stručnjaci su međusobno razmijenili prezentirajući tehnike gradnje “u suho” koje su dio nacionalnih inventara nematerijalne baštine. Tom prigodom ocijenjeno je da su zajedničkim sastankom učinjeni značajni koraci koji će pridonijeti međusobnom upoznavanju s mogućnostima i izazovima u očuvanju i promociji gradnje “u suho” kao elementa nematerijalne kulturne baštine.

1

Hrvatska je jedna od zemalja gdje je suhozid dobio i novu ulogu kao medij okupljanja različitih generacija entuzijasta i stručnjaka kroz radne akcije obnove baštine. Prizor sa prošlogodišnje radionice na Hvaru, tiskan i na kalendaru South East Europe Heritage Networka.  Foto: Mario Švencbir, izvor: www.dragodid.org

Umijeće gradnje suhozida široko je rasprostranjeno, i sadrži mnogo dodirnih točaka, kao i bezbroj lokalnih razlika. Ono što je svima koji ga baštine zajedničko jest da su slaganjem kamena na kamen zajednice oblikovale svoje krajolike prilagođavajući ih svojim potrebama obitavanja i uzgoja biljaka i životinja. Suhozidom se čovjek kroz povijest borio ili se još uvijek bori protiv erozije, poplava, lavina, isušivanja, a usput su u suhozidu i oko njega svoj dom našle brojne sitne biljke i životinje povećavajući bioraznolikost i kompleksnost okoliša.

Iskazanom željom pojedinih zajednica poznavatelja  suhozidne tehnike da se ona promovira i sačuva, sudionici sastanka su procijenili da bi umijeće gradnje suhozida moglo biti sljedeća sastavnica zajedničkog naslijeđa (ne samo mediteranskog) vrijedna suradnje i dijaloga na evidentiranju dodirnih točaka i specifičnosti, te zajedničke prijave, koja bi – ako sve bude teklo po planu – trebala uslijediti u ožujku sljedeće godine.

rekonstrukcija-krova-kuhinje

Rekonstrukcija tradicionalnog krova, foto: arhiva

Glavni zaključci i smjernice daljnjeg zajedničkog djelovanja na očuvanju dobra i izradi kandidature za upis na Reprezentativnu listu UNESCO-a prema završnom dokumentu sastanka su: nositelji nematerijalnog dobra izrazili su svoju zabrinutost za očuvanje gradnje “u suho”; podržane su mjere očuvanja primjenom Konvencije o zaštiti nematerijalne baštine UNESCO-a; zbog složenosti samog elementa konačni naziv dobra odredit će se tijekom sljedećih sastanaka u suradnji sa stručnjacima i nositeljima.

Gradnja “u suho” danas je rasprostranjena na području država sudionica sastanka a same varijacije dobra su identificirane kao produkt specifičnih socio-ekonomskih i prirodnih osobitosti svakog pojedinog područja te je predložena zajednička predaja kandidature za upis na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu kao važna inicijativa koja će omogućiti kvalitetnu promociju i očuvanje primjenom mjera zaštite i razmjenom primjera dobre prakse. Glavni koordinatori zajedničke kandidature, koja bi bila upućena UNESCO-u 2017.g. su Cipar i Grčka.

Sljedeći sastanak na tu temu bit će održan u Cephaloniji (Grčka) od 9. do 11. rujna 2016.

Fotografije: www.dragodid.org, arhiva

Izvor: Ministarstvo kulture, www.dragodid.org

Suhozid kandidat za nematerijalnu kulturnu baštinu

Leave a Reply