sacg-crna-gora-arhitektura-identitet

 

Zadovoljstvo nam je da vas obavijestimo da je svečano otvaranje Drugog crnogorskog salona arhitekture, 18. maja 2016. godine (srijeda) u 19 časova, u galeriji „Dvorac Petrovića“, Centra savremene umjetnosti Crne Gore,  na Kruševcu, u Podgorici.

[space fw_shortcode_id=”1″]

Ovogodišnji Salon Savez arhitekata organizuje uz podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore, Komore arhitekata, kao i brojnih sponzora, prijatelja i kolega arhitekata.

[space fw_shortcode_id=”2″]

Želeći da afirmišemo i aktuelne teme ili probleme u našem prostoru, definisali smo i slogan Salona, koji je za ovu priliku složenica “Arhitektura i Avanturizam”.

Definicija pojma “arhitektura” je vječita inspiracija u kontekstu svakodnevnog života.

U Crnoj Gori je turizam poslednjih godina “najvažnija tema”, sa nekoliko značajnih investicija, kao što su npr. Porto Montenegro u Tivtu, Luštica, Kumbor, a i mnogim drugim koje su u planovima.

Turistički objekti i naselja se projektuju u skladu sa prepoznatim standardima i potencijalnim korisnicima i često se u takvim okolnostima u drugi plan stavlja  priču o arhitekturi, o njenom značenju, simbolici, smislu građenja i sl.

Da li je arhitektura definisana profesija ili avanturizam koji donosi uzbuđenje i koji  pravi revoluciju je pitanje na koje bi htjeli da ukažemo kroz sami Salon arhitekture.

[space fw_shortcode_id=”3″]

U Žiriju Drugog crnogorskog Salona arhitekture  su:

Maroje Mrduljaš, iz Hrvatske,

Đorđe Stojanović, iz Srbije,

Strahinja Trpevski, iz Makedonije,

Jelena Tomašević, iz Crne Gore i

Dragan Vuković, iz Crne Gore.

[space fw_shortcode_id=”4″]

Za učešće na Drugom salonu su prijavljena 42 rada u kategorijama Realizacija, Projekat, Enterijer, Istraživanje i eksperiment, Publikacija, Konkursni i Studentski radovi.

[space fw_shortcode_id=”5″]

Iskreno se radujemo novom susretu kolega arhitekata na Salonu, kao i uspješnoj organizaciji, jer Salon mora biti tradicionalni događaj na crnogorskoj arhitektonskoj sceni,  kao što je slučaj u drugim zemljama u okruženju.

 

Svečano otvaranje Drugog crnogorskog salona arhitekture

Leave a Reply