superprostor.com

_MG_2270

Poslednjih godina svedoci smo sve učestalijeg otvaranja restorana brze hrane na teritoriji Beograda. Savremeni životni stil prestonice zahteva njemu svojstven način ishrane. Prostorni ambijent u kome se hrana priprema i konzumira igra značajnu ulogu u formiranju identiteta jednog fast-food restorana. U novonastaloj potrebi za restoranima ovog tipa, arhitektama se otvorila mogućnost da se oprobaju u radu sa relativno malim razmerama prostornog delovanja, te da sprovode eksperimente većeg ili manjeg obima. Eksces u odnosu na uobičajeni način uređenja restorana brze hrane predstavlja i nedavno otvoren mini-restoran KlopaM, čiji dizajn potpisuje arhitektonski dvojac Vladimir Paripović i Aleksandar Jovanović.

Teška industrija i estetika koju ona u sebi nosi bili su glavni motivi uređenja mini-restorana. Njegovim prostorom dominira celoetažni kubus od grubo rebrastog lima, obojen u žutu boju koja čini prepoznatljiv element brenda. Pored ove dominante, enterijer obiluje širokim spektrom sekundernih elemenata, raznovrsnih obrada površina i detalja, koji u zbiru daju jedan pun i pomalo kakofoničan autorski izražaj.

Kontrast između pojedinih delova sklopa jedna je osnovnih karakteristika enterijera. Uglačanost i blaga refleksija poda u suprotnosti je sa rustičnošću zidova od neobrađene opeke. Primena boja je takođe u oštroj suprotnosti. Bele površine su u kontrastu sa crnim, a crne su suprotstavljene detaljima u žutim tonovima, ali i obrnuto.

Enterijer, takođe, obiluje i raznovrsnim detaljima. Na primer, ogledala pod uglovima na centralno postovljenom visećem elementu, kao i zidnim površinama, pružaju nove perspektive i refleksije na prostor, stvarajući osećaj veće prostranosti. Izvesna doza ekperimentisanja na nivou detalja očitava se i u razlivanju bojenih površina na susedne elemente, kao i sučeljavanje različitih vrsta finalne obrade na malom prostornom obuhvatu.

Dok većina restorana brze hrane u Beogradu svojim prostornim uređenjem ostaje na nivou srednjeg toka, KlopaM istupa svojom radikalnošću. Mada poseduje dozu eklektike, ukazuje da eksperimentisanje sa materijalima, detaljima i bojama, kao i smelost u izražajnom postupku mogu biti sasvim legitimni pristupi u uređenju ovakvih ugostiteljskih prostora.

Dragan Marković
_MG_2216 
Teška industrija

Leave a Reply