Think Space objavljuje rezultate ovogodišnjeg međunarodnog konceptualnog arhitektonskog natječaja THINK public SPACE. U okviru projekta Zagreb za mene, koji provode Grad Zagreb u suradnji s Društvom arhitekata Zagreba i Arhitektonskim fakultetom u Zagrebu te inicijativom Akupunktura grada, 183 natjecatelja iz 76 autorskih timova iz 29 zemalja svijeta istraživali su suvremeno poimanje javnog prostora nudeći koncepte, ideje i scenarije u javnoj sferi

Ove godine Think Space udružio se sa sveobuhvatnim programom organiziranim od strane Grada Zagreba u suradnji s Društvom arhitekata grada Zagreba i Arhitektonskim fakultetom u Zagrebu te inicijativom Akupunktura grada – Zagreb za mene. Program koji je u tijeku se bavi urbanom obnovom javnih gradskih prostora kroz niz urbanističko-arhitektonskih natječaja, a ovogodišnji Think Space natječaj daje svoj doprinos istraživanjem suvremenog poimanja javne sfere na teorijsko-konceptualnoj razini nudeći supstancijalnu podlogu budućim natječajima u javnom prostoru grada Zagreba. Služeći kao pilot natječaj, THINK public SPACE je tražio progresivna, konceptualna i arhitektonska prostorna rješenja i intervencije u javnom prostoru grada Zagreba ili europskog urbanog konteksta s ciljem trajnog doprinosa aspektu javnog urbanog života.

THINK public SPACE natječaj je uspješno proveden sa 76 pristiglih radova iz 29 zemalja svijeta. Četvrto u nizu izdanje Think Space programa je ove godine poprimilo nešto modificiraniji okvir uključujući peteročlani međunarodni ocjenjivački sud – Aristide Antonas, Ana Dana Beroš, Jan Liesegang, Karin Šerman i Izaskun Chinchilla (ispričana zbog privatnih razloga). Platforma Think Space nastavlja s aktivnostima u sklopu ovogodišnjeg ciklusa. U tijeku je evaluacija pristiglh radova na „Call for papers“ pod temom „New Publicness“, a u pripremi je i već tradicionalna Nekonferencija, koja se održava ove jeseni u Zagrebu na kojoj se okupljaju laureati, članovi ocjenjivačkog suda, arhitekti i stručnjaci iz srodnih disciplina. Za sve daljnje informacije pratite Think Space na službenim stranicama i na facebook-u.
Prva nagrada 5.000 EUR (bruto)

Grand Hotel Beaux-Arts
Autori:
Sabrina Puddu, Italija
Paolo Emilio Pisano, Italija
Francesco Zuddas, Italija

Komentar ocjenjivačkog suda:
Rad točno locira krucijalni problem današnjih gradova u odnosu na javni prostor – onaj urbano-arhitektonski (re-lokacija javnih sadržaja, ispražnjeni centri), te socijalni (prekarnost i nestabilnost). Rad nudi konstruktivno rješenje – vrstu socijalnog i urbanog eksperimenta, koji se oslanja na postojeću povijesnu urbano-arhitektonsku infrastrukturu i na sam disciplinarni aparatus. Rad predlaže novu generaciju javnog prostora, hibridizaciju života i rada (kao posljedicu prekarnosti kao uvjeta), i koncept koji ide dalje od uobičajene dihtomije privatnog i javnog. Odlična analiza i prezentacija – tekstualno i grafički.
Analiza u projektu je odlična – stabilnost protiv prekarnosti. Unutar jedne generacije uvjeti života u gradovima su se fundamentalno promijenili, a iideja nastanjenja ovog prekarnog ali obrazovanog društvenog sloja u ruševinama 19. stoljeća mogla bi biti interesantna za diskusiju.
Dobro zaokružen projekt s besprijekornom grafičkom prezentacijom, međutim u nedostatku razumijevanja čimbenika u javnom prostoru te s nekim nedostacima u samom dizajnu.

 

Druga nagrada 3.000 EUR (bruto)

Full Void Park
Autori:
Lőrinc Vass, Kanada
Neal Li, Kina
Daichi Yamashita, Japan
Pengfei Du, Kina

Komentar ocjenjivačkog suda:
Izrazito intrigantan rad, lagano pozicioniran između distopije i utopije. Baziran na svojstvenoj kontradikciji, pokazuje javni prostor kao specifičan te iz više slojeva. Podiže pitanje što je najinteresantniji dio grada – unutrašnjost parka ili ostatak grada. Iako adresira pitanje izbjeglica te unatoč svojoj političnosti, rad je suptilan i nedostaje mu konkretan prijedlog zahvata.
Vrlo poetičan pristup, lijep esej i svojevrsna dokumentacija problema javne sfere manifestiranog u prostornim okvirima. Međutim što na kraju govori o izgledima javnog prostora danas? Da li je to kategorija koja može preživjeti? Možemo li imati dijeljeno sjećanje ili dijeljenu predodžbu istog? Suptilno, ali u nedostatku prijedloga.
Interesantan uvid u granice i medije, s nedostatkom arhitektonske preciznosti.
Poetičan i suptilan rad s nedostatkom prijedloga za postizanje nečega više.

 

1 od 3 tri jednake Treće nagrade (333,33 EUR bruto svaka)

Illusion and confusion
Autori:
Eva-Maria Fehse, Njemačka
Laurens Falkenhahn, Njemačka
Sébastien Tripod, Švicarska

Komentar ocjenjivačkog suda:
Rad prikazuje zanimljivu intelektualnu refleksiju osnovanu u raspisu natječaja. Istražuje pojam anonimnosti na vrlo potpun način, kao i dosta radikalnu i iznenađujuću kontrolu javnog prostora od strane jedne tvrtke. Rezultat je možda u većem interesu virtualnog javnog prostora.
Rad je interesantan kao koncept između umjetnosti i arhitekture s dobrom razinom apstrakcije estetskih kvaliteta ideja i grafičkog dizajna, međutim s određenim ograničenjima.
Ideja rada trojanskog Google street car vozača je intrigantna, kao i poimanje depersonaliziranog javnog prostora kao „work in progress“ u javnoj sferi.

 

1 od 3 tri jednake Treće nagrade (333,33 EUR bruto svaka)

Public Spheres
Autori:
Jorge Martin Sainz de los Terreros, Španjolska
Giulia Toscani, Italija
Miguel Martín Sanchez, Španjolska

Komentar ocjenjivačkog suda:
Kao odgovor na problem propadanja javnog prostora, ovaj projekt predlaže uprizorenje performansa, organiziranje aktivnosti i planiranje (kontra)akcije. Javna sfera se pri tome proizvodi, a arhitekt postaje režiser javnih akcija. Intrigantan prijedlog.
Rad je vrlo dobra analiza postojanja višestrukih javnih sfera. Osnovne ideje primijenjene i temeljne pretpostavke aplicirane. Rad je vrlo hrabra knjiga recepata koja svjesno simplificira javni prostor u polemičnom životu. Ideja preklapajućih javnih sfera je intrigantna.
Projekt je priručnik za Habermasove javne sfere. Čini dobro u ne izbjegavanju, već nastanjivanju konflikata – lokalizacija je pohvalna, ali površna s nedostatkom snage.
Interesantan teorijski pogled. Dobar projekt, ali malo dijagramatičan.

 

1 od 3 tri jednake Treće nagrade (333,33 EUR bruto svaka)

Reprogram retail
Autori:
Bernd Jaeger, Njemačka
Susie Ryu, Njemačka

Komentar ocjenjivačkog suda:
Zanimljiva analiza odnosa između javne sfere i trgovačkog sektora. Obično shvaćeni kao antipodi, pokazuju se mnogostruko neovisni. Ideja reprogramiranja i uporabe postojeće trgovačke infrastrukture u svrhu generiranja novih formi javne aktivnosti je zanimljivo.
Ideja prenamjene trgovačkog prostora je pohvalna, ali znana, kao i korištenje reprogramiranja kao generator javne aktivnosti. Projekt je jedna vrsta ready-made rješenja koje ne objašnjava zašto je Karstadt „savršena kutija“ za niz aktivnosti; međutim, rad je vrlo koncizan i elaboriran.
Karstadt je relikt socijalne države prošlosti. Neoliberalni kapitalizam i njegove posljedice su ostavile prazne strukture stvarajući postojanu kontradikciju. Potencijal je tu i poznat je u brojnim primjerima; međutim, pitanje ostaje kako organizacija i upravljanje zaista funkcionira odvojeno od programiranja. Prijedlog je pomalo naivan uzimajući prečac prije otvaranja rješenja transformacije zgrade, otvaranja prostora i pristupačnosti.

 

1 od 3 jednako vrijedna posebna priznanja

War X Wall X Water
Autor: ChoHao Wu, Taiwan

Komentar ocjenjivačkog suda:
Projekt se ističe temom javnog prostora u izbjegličkim kampovima. Iako je prikazani diskurs hvalevrijedan, a grafička prezentacija snažna, projektantski je prilično izravan ili čak naivan.
Ne toliko osnovan u raspisu natječaja, projekt nudi razumijevanje izbjegličkih kampova i vrlo tehnička rješenja. Vidljiv je velik trud, pohvalno, ali naivno.

1 od 3 jednako vrijedna posebna priznanja

Reclaim. City. Space.
Autori:
Diego Grass Puga, Čile
Felipe de Ferrari Moncada, Čile
Kim Courreges, Francuska
Marcelo Cox Cruzat, Čile

Komentar ocjenjivačkog suda:
Prikaz podsjeća malo na Kohlhoffa i Ungersa i nudi kontradikciju u mjerilima, ali uspijeva s interesantnom i uspjelom prezentacijom. Polazište projekta je uloga arhitekta kao čimbenika koji rješava probleme u urbanom okolišu, što je danas upitno. Rad je zanimljiviji kao umjetničko djelo nego kao arhitektonska rasprava.
Projekt uzima specifične prostore pogođene privatizacijom i pretvara ih u javne prostore različitih veličina. Nedostatak definiranja predloženih programa je postavljen kao cilj i sredstvo podizanja svijesti u različitim kontaktima zajednice, međutim implementacija recepata za projektiranje javnog prostora je naivna, iako je grafička prezentacija pohvalna.
Dobar projekt s interesantnim mišljenjima i iznimnom grafičkom kvalitetom te dobro elaboriran, međutim ne pokazuje radikalne ili nove ideje.

1 od 3 jednako vrijedna posebna priznanja

2 public spaces in Vienna
Autor:
Andreas Puck, Austrija

Komentar ocjenjivačkog suda:
Konzistentna analiza I izlaganje, previše akademska i auto-referencijalna, ali pametna. Projekt kontekstualizira povijest u raspravu i nudi kvalitetnu zbirku tekstova.
Jači u teoretskom aspektu nego u samom prijedlogu projekta. Zanimljiv komentar statusa javno korištenih prostora u privatnom vlasništvu.
Komentar realnosti javnih prostora ilustriran na primjeru Museumsquartiera u Beču se cijeni. Projekt ilustrira kako javni prostor funkcionira neovisno od privatnog ili javnog menadžmenta, kao i ideju pretvaranja Semperovog nedovršenog djela rotacijom za 90 stupnjeva i otvaranjem granica te stvaranjem zanimljivog koncepta.


Opise radova, galeriju radova te opise svih radova možete pogledati na službenim stranicamaThink Space-a, gdje će uskoro biti dostupni.

THINK public SPACE – rezultati natječaja

Leave a Reply