Boka grupa, na lokalitetu bivšeg poljoprivrednog dobra u Tivtu, gradiće “Stari grad”, što će biti prvi kompleks takve vrste na Jadranu u posljednjih nekoliko vijekova, saopšteno je iz te kompanije. Objavljen je i master plan za tu lokaciju, a investicija je vrijedna oko 450 miliona eura, dok će biti obezbijeđeno 1.000 novih radnih mjesta.

Predstavnici Boka grupe juče su informisali predsjednika opštine Tivat Ivana Novosela o namjeri da na lokalitetu bivšeg poljoprivrednog dobra izgrade “Stari grad”, prvi na Jadranu za posljednjih nekoliko vijekova.

Kako je saopšteno u Boka gupe, Tivat će na taj način dobiti sopstveni “Stari grad”, koji će, uvjereni su u kompaniji, postati svojevrsna atrakcija i primjer klasičnog  stila koji je vjekovima karakterisao to priobalno područje.

Pored izgradnje prvog u Crnoj Gori golf terena sa 18 rupa, master planom su predviđene i građevinske zone, u okviru kojih će biti izgrađen “Tivat stari grad”.

“Na taj način, “Tivat stari grad” biće nova žiža interesovanja cjelokupne priobalne zajednice i postaće ne samo naselje, već prava destinacija”, navodi se u saopštenju.

Džon Kenedi je imao priliku da objasni gradonačelniku Novoselu zamisao projekta, a to je da će nakon Budve i Kotora i Tivat postati poznat po svom starom gradu.

Boka grupa je sprovela opsežne studije lokalne arhitekture priobalnog regiona, a istraživanja u vezi sa rekonstrukcijom gradova Budve i Kotora nakon zemljotresa iz 1979. uvjerila su kompaniju da je izvodljivo spojiti autentičnost sa savremenom praksom.

“Osnovni nacrti biće sastavni dio konačnog revidiranog projekta, a izmjene u smislu estetike podrazumijevaće dodatnu upotrebu kamena, izgradnju sat-kule, kao i spoljašnji izgled hotela koji će slijediti principe srednjevjekovnih fasada, što će, ujedno, biti i glavno obilježje projekta”, poručuju iz Boka grupe.

Džon Kenedi je izjavio da će prvi stari grad za posljednjih pola milenijuma objediniti tradiciju i potrebe vlasnika modernih stambenih objekata.

“Gradićemo na praznom prostoru, što omogućava uvođenje novih tehnologija, koje će biti van vizuelnog domašaja. U prvom redu, kablovska TV i telefonija, struja i klimatizacioni sistemi. Eko-sistemi i proizvodnja struje iz prirodnih izvora, takođe, mogu biti implementirani na način koji je bio nezamisliv u gradovima podignutim prije nekoliko vijekova, a koji su narušeni prilikom adaptacije potrebama savremenog doba”, kazao je Kenedi.

Pored toga, kako je saopštio “Tivat stari grad” imaće u ponudi i jeftinije stanove, namijenjene domaćem crnogorskom tržištu, a sve u cilju stvaranja ravnoteže između onih kojima će to biti primarno prebivalište i onih koji na to gledaju kao na sekundarnu rezidenciju.

“Luksuzni butici i restorani biće upotpunjeni sa običnim radnjama, pekarama i mesarama. Zapravo, zamišljen je jedan miks koji ima za cilj da gradu da dušu i živost tokom cijele godine, ne samo za vrijeme udarnog perioda turističke sezone”, kazao je Kenedi.

Iz Boka grupe poručuju da su veoma zadovoljni dinamikom realizacije projekta, imajući u vidu da je u roku od godinu usvojen DUP, završen master plan, a uskoro očekuju i da krenu sa raščišćavanjem lokacije i početnim radovima u okviru prve faze.

U prvoj fazi, biće izvedeni pripremni radovi za izgradnju golf terena sa 18 rupa, šampionskog standarda. Na jesen će se krenuti sa raščišćavanjem tla i iskopom novog irigacionog jezera, zapremine 100,000 m3.

Istovremeno, kako poručuju iz Boka grupe, biće ispunjene sve ekološke obaveze, kao i preostala tehnička pitanja iz urbanističko-tehničkih uslova, u cilju dobijanja građevinske dozvole za sveobuhvatnu gradnju u okviru golf projekta.

“Što se tiče ekonomskih benefita za lokalnu zajednicu, neophodno je istaći značajan doprinos cjelokupnog projekta, u smislu da će biti obezbijeđeno 1.000 novih radnih mjesta, 80 miliona eura od PDV-a i oko 10 miliona eura godišnje za tivatsku ekonomiju, uz ukupnu vrijednost projekta u visini od 450 miliona eura. Takođe, sportski sadržaji i kapaciteti, izgrađeni po međunarodnim standardima, imaće značajan doprinos produženju turističke sezone i otvaranju Crne Gore za golf turizam”, poručuju iz Boka grupe.

 

Tivat dobija “Stari grad”

Leave a Reply