Treći po redu festival Sinestezija počeće večeras, otvaranjem izložbe “Bokeštine”, u bivšoj Robnoj kući “Mješovito”, sa početkom u 21h.

Na izložbi će biti predstavljeno 30-ak ilustracija i tipografskih rješenja na temu starobokeških izraza. Umjetnici, ilustratori, dizajneri, tipografi, iz regiona, koji su se prijavili na konkurs, su imali zadatak da ilustruju po jedan izraz sa liste starobokeških izraza. Na konkurs je stiglo preko 60 rješenja, a među umjetnicima čiji će radovi biti prikazani je čuveni ilustrator Politikinog Zabavnika Dobrosav Bob Živković, zatim Marko Purać Sepra, Nina Radenković, Miloš Rajković Sholim, Borko Nerić, Tamara Pešić, Marina Milanović, Nikola Puzigaća, Branko Bobić, Aleksandar Zolotić, Sergej Tucakov i drugi.

“Cilj ove izložbe je da, sa jedne strane, približi vizuelni jezik mladih ilustratora i tipografa širem spektru stanovništva, a sa druge strane, da skrenemo pažnju i odamo poštovanje bokeškom dijalektu, koji nesporno predstavlja jedan od ključnih aspekata lokalne kulture. 

Izložba će trajati od 19 do 22 jula u prostorijama bivše Robne kuće “Mješovito” na glavnom trgu u Herceg Novom. Pored izložbe Bokeštine, večeras će na istoj lokaciji biti otvorena i samostalna izložba slikara Davora Gromilovića na kojoj će biti predstavljeno oko 40 akrila. Prilikom otvaranja nastupiće lokalni bend Sukarade!. “

“Zadržali smo fokus na oživljavanju napuštenih, zapuštenih, zaboravljenih ili nepravedno zanemarenih gradskih lokacija, pa su među ovogodišnjim festivalskim lokacijama prostorije bivše Robne kuće «Mješovito» na Trgu Nikole Đurkovića, Trg od Muzike, Amfiteatar Hercegnovskog pozorišta, novootvoreni Omladinski kulturni centar u bivšoj zgradi Prvoborca u Meljinama.

Ostajemo festival posvećen gradu i njegovim specifičnostima, što ćemo ove godine pokazati kroz izložbu Bokeštine koja je okupila 30-ak ilustratora, tipografa i dizajnera oko teme starobokeškog dijalekta.

Neprofitni karakter festivala ostaje njegov sastavni dio – ulaz će biti besplatan za sve programske sadržaje, a učešće besplatno na svim konkursima i radionicama ovogodišnje Sinestezije.

 

Vidimo se na Sinesteziji!”

 

posljednje informacije o festivalu možete pratiti  putem Facebook stranice:

https://www.facebook.com/sinestezijafestival?fref=ts

 

 

PROGRAM FESTIVALA

19. Jul

21h

Bivša robna kuća “Mješovito”

 

Selekcija tipografskih i ilustratorskih rješenja –“Bokeštine”

Otvaranje izložbe Davora Gromilovića – “From Somewhere to Nowhere”

Koncert:  Sukarade!

 

20. Jul

18h

Trg od muzike

Live Painting: Davor Gromilović, Nenad Dodić,  Sholim, D.L.T.

Jam Session: Teća Liganja

20h

Trg od muzike

Koncert: Deep Thoughts

21h

Galerija Josip Bepo Benković 

Otvaranje izložbe: Nenad Dodić –One Percenters

 

21. Jul

18h

Bivša robna kuća “Mješovito”

Dječija radionica
Izabela Matoš – Pravljenje papira

20h

Amfiteatar hercegnovskog pozorišta

Konferencija –Online to Offline

Rezultati radionice –Aktivistički plakat

Goethe Guerilla

A Formati

Projekcija: Everything is a Remix

 

22. Jul

18h

Bivša robna kuća “Mješovito”

Jam Session: Dinamit Baka

21h

Amfiteatar hercegnovskog pozorišta

Projekcije: Future Shorts

selekcija kratkih filmova

 

sinestezija.me,  sinestezija.tumblr.com

 

Treće izdanje festivala Sinestezija u Herceg -Novom

Leave a Reply