vijesti.me

U sklopu SC je dvorana koja ima 3.000 sjedišta

U Opštini Nikšić tvrde da će do aprila bazen biti otvorenBazen zatvoren od 2001. godine zbog nedostatka vazdušnog grijanja

FOTO: SVETLANA MANDIĆ

 

U Nikšiću su počeli građevinski radovi na rekonstrukciji jedinog zatvorenog olimpijskog bazena u Crnoj Gori, a prema riječima direktora Sportskog centra Predraga Ivanovića, stanovnici grada pod Trebjesom bi najkasnije u aprilu naredne godine mogli da koriste njegove usluge.

“Radi se na sanaciji krova i iskopavanju bunara i radovi  će biti završeni do kraja januara naredne godine. Paralelno sa ovim mogu da idu i ostali radovi. Projekat je gotov, građevinska dozvola je dobijena tako da nema nikakvih smetnji na inteziviranju radova. Zbog zakona o javnim nabavkama radovi će biti prolongirani pa umjesto da budu završeni do kraja januara  biće završeni do početka aprila“, kazao je Ivanović “Vijestima”.

Gradnja bazena, koji je preslikani minhenski olimpijski bazen, počela je 1972. godine, a počeo je da radi  18. septembra 2000. Radio je do 22. decembra pomenute godine, da bi ponovo bio aktiviran u maju naredne godine.

U oktobru 2001. godine je prestao sa radom, a osnovni razlog bio je nedostatak vazdušnog grijanja. Za potrebe Evropskog kadetskog prvenstva u rukometu 2010. godine bazen je privremeno osposobljen za trening dvoranu.

Predrag Ivanović
Predrag Ivanović

 

“Sportski centar će sa bazenom imati zaokruženu cjelinu koju nema nijedan sportski centar u državi, a i okruženju, pa se nadam  da ćemo postati regionalni centar”, kazao je Ivanović.

Investitori rekonstrukcije bazena, dimenzija 50 x 21 metar, su Opština Nikšić i Vaterpolo i plivački savez Crne Gore. Oni su početkom aprila organizovali donatorsko veče na kome je, od projektom predviđenih milion i 150 hiljada eura, prikupljeno milion i 56,5 hiljada.

“U periodu kada je bazen radio imali  smo zapažene pionirske rezultate i ta djeca su osvajala značajna priznanja i prestižne turnire“, kazao je Ivanović.

Tako je generacija 1989. godište u Kotoru osvojila prvo mjesto na takmičenju u plivanju, a rezultat je bio plod kontinuiranog rada od svega tri mjeseca.

Ljeti na Krupcu kroz tri-četiri škole plivanja prođe i do 500 mališana, Plivačko-vaterpolo klub „Nikšić“ uspješno radi već 17. godina, a otvaranjem bazena stvorila bi se mogućnost kontinuiranog rada.

Časovi plivanja za osnovce

Ivanović je kazao da su u saradnji sa Vaterpolo i plivačkim savezom Crne Gore pokrenuli ideju uvođenja časova plivanja u školama.

“Znamo da Nikšić veoma uspješno već više od 30 godina organizuje školu skijanja. Po tom uzoru namjeravamo da napravimo i školu plivanja, jer bi se otvaranjem bazena stekli uslovi za to. Ideja je da Nikšić postane eksperimentalni grad za plivanje u školama. Tako bi sva djeca do petog razreda osnovne škole naučila da plivaju. Inicijativa će ići prema Ministarstvu prosvjete”, kazao je Ivanović.

U Opštini Nikšić tvrde da će do aprila bazen biti otvoren

Leave a Reply