Dvostruka rešetkasta kupola koja propušta svjetlost, biće centralni arhitektonski element projekta Žan Nuvela za „Luvr Abu Dabija“.  U duhu arhitekture koja pripada svojoj istoriji i mjestu, u projektu ovog muzeja su primjenjene tehnike pasivnog hlađenja regionalnih zgrada koje su prošle test vremena – duge mreže bazena, kao i krovovi od utkanih palminih grana, karakteristični za ovaj region.

Vlaknasti sloj monumentalne krive ponaša se i kao zaštita od sunca i kao difuzni svjetlosni uređaj. Kamen, čelik i staklo čine tri prostorne tipologije koje u različitim količinama propuštaju svjetlost, i stvaraju programsku ljestvicu sa raznolikom prozračnošću. Paleta materijala, koju čine štuko, prastari gips, staklo i dekonzervirani kamen, predstavlja graditeljski mehanizam kojm su podignuti kulturni objekti mnogih civilizacija.  Opšti cilj ovog muzeja je da prevaziđe ulogu kuće prepune kulturnog kapitala i umjesto toga postane  luka zelenila na obali –sve je smješteno na kraju urbanog šetališta.

Smirenost i složenost dolaze zajedno sa programom izložbenih hala, knjižara i kafića; svaka funkcija je sadržana u porastu ortogonalnih zapremina i zaklonjena monumentalnošću i savršenom radijalnom geometrijom sjenki naglašenih mlazevima sunčeve svjetlosti. O ovoj strukturi, Žan Nuvel kaže:

“Mikroklima je stvorena pomoću osjećaja, koji su istraživani nebrojeno puta u velikoj arapskoj arhitekturi, koja je zasnovana na ovladavanju svjetlošću i geometrijom… struktura napravljena od sjenki, pokreta i otkrića.”

“Arhitektura je obuzdavanje volje, želja i vještina šačice ljudi, kako bi se izmjenilo mjesto u datom trenutku. Arhitektura nije nikad nešto što stvarate sami. Uvijek je stvarate na nekom određenom mjestu, na zahtjev jedne osobe ili nekoliko ljudi, ali uvijek da bi svako uživao.”

– Žan Nuvel

 

designboom.com

U toku gradnja „Luvra Abu Dabija“, djelo Žan Nuvela

Leave a Reply