APSS-03

Počeo je peti dan Kotor Apss-a, u kom će u okviru večernjeg programa u zgradi starog zatvora gost predavač biti arhitekta Veljko Radulović, iz arhitektonskog biroa Studio Grad.

Prijepodnevni časovi su, svakako, rezervisani za radionicu, koja se ove godine bavi pojmom “mjesta” u širem urbanom kontekstu i njegovom transformacijom pod uticajem nekontrolisane izgradnje stanova, zahtjeva tržišta i ubrzanim razvojem prouzrokovanim tranzicijom.Cilj je da se prouči suština grada i njegove arhitekture na jednoj strani i rezidencijalne – smještajne jedinice, kao jednog od osnovnih elemenata gradskog okruženja na drugoj strani.

Radionica će istražiti nove elemente koji će redefinisati odnos između arhitekture i urbanih sistema u gradu i unaprijediti gradsko okruženje promjenom njegovih fundamentalnih komponenata.

Ovakva tematika je proistekla iz stava da je, čini se, jedan od ključnih momenata koji su uticali na urbanistički haos na obali bila inauguracija apartmana kao osnovne smještajne jedinice. Proizvodnja apartmana, odnosno slobodnih kreveta je bila značajno jeftinija, brža i manje zahtjevna od proizvodnje, odnosno građenja hotela. Sama jedinica je multiplicirana i svojom strukturom uticala na formiranje kako arhitekture tako i šireg urbanog okruženja i određenih obrazaca u društvenim kretanjima. U toku 90ih sam apartman je kreirao određena urbanistička stanja na obali koja pokušavamo ispraviti danas.

Inače, Savez arhitekata Crne Gore je jedan od prijatelja projekta koji je sponzorstvom podržao učešće jednog studenta. O Kotor Apss-u detaljnije možete čitati na sajtu www.kotorapss.me.

U toku je KOTOR APSS

Leave a Reply