d-a-z.hr

Vrhovni sud Turske potvrdio je presudu istambulskog upravnog suda o uklanjanju tri novoizgrađena luksuzna stambena nebodera u centru Istanbula zbog narušavanja siluete grada, koja bi mogla postati planersko-pravni presedan.

Dok je istambulski Gezi Park nakon dugotrajnih krvavih protesta prošle godine privremeno spašen od devastacije novim trgovačkim centrom, u najmnogoljudnijem turskom gradu se dogodio novi zanimljivi presedan. Onalti Dokuz je ime pod kojim se marketinški prezentiraju tri luksuzna rezidencijalna nebodera, od nedavno inkorporirana u prepoznatljivu istambulsku siluetu s džamijama Aja Sofija i Sultan-Ahmed te Topkapi palačom. Tornjevi od 37 katova sa stanovima čija kvadratura doseže i 482 m2 opremljeni su bazenima, fitnes studijima pa čak i servisom za čišćenje cipela. Vodeći ljudi investitora, tvrtke Astay zasigurno su trljali ruke kada su zemljište prvotno namijenjeno gradnji peterokatnica u istambulskom prostornom planu nakon akvizicije „uspješno“ prenamijenili u zonu gradnje nebodera, međutim u prosincu prošle godine stvari su se počele razvijati drugačije. Na istambulskom upravnom sudu donesena je presuda kojom se, uslijed narušavanja povijesne siluete grada, zahtjeva „razgradnja nebodera do mjere u kojoj ne narušavaju siluetu grada“. Ovu presudu nedavno je potvrdio i Vrhovni sud Turske.


Sultan Ahmed džamija (Plava džamija) s Onalti Dokuz neboderima u izgradnji u pozadini

Posljedice za kupce stanova te za samu tvrtku su jasno katastrofalne, ali sudac je mudro odlučio troškove rušenja podijeliti na članove gradskog vijeća koji su izglasali promjene Prostornog plana! Vrijeme će pokazati hoće li presuda suda zaista biti provedena u djelo, ali slučaj zasigurno pokazuje jedan, mogli bi reći, neočekivan stupanj osviještenosti u pogledu zaštite kulturne baštine i prostora na turskim pravnim instancama, koji bi bilo teško očekivati čak u europskom hrvatskom kontekstu. Međutim, stvari nisu tako crno bijele i jednostavne. Pitanje je bi li razvoj događaja bio ovakav da se turski premijer Recep Tayyip Erdogan, poznat po autokratskom načinu vladanja, nije javno izjasnio protiv gradnje nebodera, izjavivši da je sam sugerirao svom prijatelju Mesutu Topraku, vlasniku tvrtke Astay, „šišanje“ nebodera prije početka gradnje. U Turskoj je poznato da sadašnji premijer budno prati izgradnju svakog većeg arhitektonskog projekta te da preferira horizontalnost nad vertikalnošću, a da mu je skrivena želja biti (i) gradonačelnik Istanbula.

Damir Sekulić via spiegel.de

Uklanjanje novih istambulskih nebodera iz siluete grada

Leave a Reply