Ovogodišnji dobitnici specijalnog priznanja za mlade nade arhitekture Mis van der Roe, španski studio Langarita –Navaro arhitekte,  su kreirali  umjetnički centar u Madridu instalirajući fleksibilnu strukturu unutar betonskih zidova stare industrijske zgrade.

  

Rekonstruisani objekat funkcioniše kao istraživačka laboratorija i izložbeni prostor za Medialab-Prado, organizaciju pod pokroviteljstvom grada, koja se bavi istraživanjem produkcije i distribucije umjetnosti i digitalne kulture.

La Serreria Belga, ili Belgijska pilana, je građena u više faza, počevši od 1920. godine, i bila je jedna od prvih arhitektonskih građevina u Madridu prilikom čije izrade se koristio armirani beton.  Arhitekti Marija Langarita i Viktor Navaro su prilikom renoviranja odlučili da zadrže fasadne zidove stare zgrade i da unutar njih umetnu  fleksibilnu strukturu, koju su nazvali La Cosa, ili Stvar.  “Stvar je ime koje se odnosi na grupu mehanizama, instalacija i postrojenja, koji, kad se sastave, omogućavaju da zgrada postane sposobna da odgovori savremenim zahjtevima novog doba” – kažu arhitekte.

        

Projektanti su koristili lake i izdržljive materijale koji se lako mogu rastaviti i sastaviti u novu cjelinu, kako bi udovoljili potrebama organizacije za promjenama. “To je laka zglobna struktura koja, umetnuta u zgradu, pruža veliku moć tranformacije” – ističu projektanti.

Drvene kutije su postavljene na ulazima kao vjetrobrani, a po cijeloj zgradi su rapoređene u funkciji malih soba. Takođe, postoji novo stepenište, drveni namještaj i roletne koje služe kao platno za projekcije.

“Sererria nasuprot La Cosi je oblik suživota, dijalektički borbeni režim, koji je dozvolio prevazilaženje uobičajenog koncepta renovacije i popunio postojeću prazninu između dvije komponente.  To je koegzistencija suprotnosti koja ne tretira ovaj među-prostor kao konačan proizvod, već kao otvoren, svestran i aktivan prostor koji ljudi čine aktivnim” – objašnjavaju autori ovog projekta.

 

dezeen.com

Umjetnički centar u Madridu – Langarita -Navaro arhitekte

Leave a Reply