portalanalitika.me

0210Galeb

Diskusija o arhitektonskom diskursu posljednjih pedeset godina u Crnoj Gori, u organizaciji arhitektonskog bloga Architectuul i u saradnji sa Savezom arhitekata Crne Gore i Studiju DVARP, biće sjutra održana u zgradi Tehničkih fakulteta u Podgorici sa početkom u 17 časova.

Otvorena rasprava simboličnog naziva „Unfinished Montenegro“ dio je međunarodnog projekta Unfinished koji se bavi razvojem arhitektonskog stvaralaštva na teritoriji Evrope, odnosom prema graditeljskom nasljeđu i budućnošću arhitekture. Neka od pitanja na koja ove diskusije treba da daju odgovor su: kako se arhitektonski diskurs promijenio u posljednjih pedeset godina, kako se nositi sa činjenicom da je komercijalni interes u arhitekturi u usponu, ko su akteri arhitektonske produkcije, šta su izazovi u savremenoj arhitekturi na našoj sceni, kako danas razgovaramo o arhitekturi i da li je moguće voditi dijalog među arhitektama.

Kako najavljuju organizatori, u centralnoj diskusiji u Podgorici učestvovaće prof.Svetislav G. Popović (Arhitektonski fakultet, UCG), prof. Rifat Alihodžić(Arhitektonski fakultet, UCG), prof. Veljko Radulović (Arhitektonski fakultet, UCG / Studio GRAD), Nebojša Adžić (SACG) i Nikola Novaković (ENFORMA). Moderatori su Boštjan Bugarič i Dijana Vučinić (DVARP), a diskusija je otvorena za sve zainteresovane građane.

Architectuul je već organizovao slične diskusije u Austriji, Njemačkoj, Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Češkoj, Slovačkoj, Bosni i Hercegovini, Albaniji i na Kosovu. Ovaj blog inače trenutno predstavlja Crnu Goru projektom „Treasures in disguise“ crnogorskog paviljona na Venecijanskom bijenalu arhitekture. Na stranicama Architectuula, od 20. septembra su predstavljena su četiri objekta prikazana u okviru postavke crnogorskog paviljona u Veneciji: Kajakaški klub „Galeb“ u Podgorici (arhitekta Vukota Tupa Vukotić),  Dom revolucije u Nikšiću (arhitekta Marko Mušić), Hotel „Fjord“ u Kotoru (arhitekta Zlatko Ugljen) iSpomen dom u Kolašinu (arhitekt Marko Mušić). Uvodni tekst za ovo predstavljanje potpisuje Borislav Vukićević.

Unfinished Montenegro: Diskusija o crnogorskoj arhitekturi u posljednjih pola vijeka

Leave a Reply