Skip to toolbar

“Mirai kuću“, projekat amsterdamskog arhitektonskog biroa, „UNStudio“, karakteriše opna visokih performansi, dinamično „uramljena“ u bijeli okvir, kako bi objedinila tri namjene upravne zgrade „Astelas“ kompanije u Lajdenu, u Holandiji.

U ovoj šestospratnici, koja sadrži kancelarije i laboratorije, kao i veliki ulazni hol, svaki programski element ima sopstveni segment u zgradi koja okružuje centralno dvorište. Što se tiče nasleđa, zgrada je inspirisana tradicionalnin japanskim ograđenim pejzažom. Značaj vizuelne povezanosti između funkcija, otvorenih komunikacija, transparentnog radnog okruženja i dovoljne dnevne svjetlosti je naglašena opsežnom upotrebom stakla na fasadi i svjetlarnicima na nižim spratovima. Kod ove održive zgrade je primjenjena i laka aluminijumska konstrukcija, sto je omogućilo upotrebu manje količine materijala u temeljima.

Prodor sunčeve svjetlosti je kontrolisan upotrebom niskoemisionix premaza i upotrebom sjenke. Na južnoj fasadi horizontalni brisoleji imaju širinu od 20 do 30cm, dok su na istočnoj i zapadnoj fasadi široki samo 4cm. Oni imaju i estetsku funkciju, jer su u bojama, pink i zelenoj, koje su inspirisane japanskim Manga crtanim filmovima.

Gornji, krovni parapeti od 90cm, takođe služe da umanje zagrijavanje i zaštite penthause od pogleda. Ukupna potrošnja energije je još više smanjena zelenim krovom iznad ulaza, i podzemnim sistemom skladištenja.

designboom.com

UNStudio – energetski efikasna “Mirai kuća”

Leave a Reply