pogledaj.to

Vjerojatno jedna od najvažnijih uličnih fotografkinja 20.stoljeća bila je jedna dadilja koja je tu tajnu čuvala samo za sebe. Nitko nikada nije vidio njezin rad i bila je potpuno nepoznata do kraja svog života. Desteljećima je rad Vivian Maier bio skriven u mraku sve dok 2007. ljubitelj povijesti John Maloof nije kupio kutiju punu nerazvijenih negativa na lokalnoj dražbi za 380 $.

0

 

Kad je Maloof  krenuo razvijati negative, ubrzo je shvatio da dobivene fotografije nisu obične ulične snimke iz 50-ih i 60-ih godina, već su puno više od toga. Rad Vivien Maier posebno evocira uspomene onih koji su odrasli u 50-ima i 60-ima jer se čini da je Vivien mogla prodrijeti duboko u duh vremena i snimkama sačuvati svakodnevna iskustva ljudi tog vremena. Odmaknula bi se od udobnosti doma i slikovitih stambenih naselja svojih poslodavaca i koračala u nepoznato kako bi biježila sve segmente života u i oko velegrada.

1954, New York, NY

New York, 1954.

1960s. Chicago, IL

Chicago, 1960-ih.

Undated, New York, NY

New York, bez datuma

April 7, 1960. Florida

Florida, 7. travnja 1960.

Undated, Chicago, IL

Chicago, bez datuma

Maxwell Street, Chicago, IL. 1962

Maxwell Street, Chicago, 1962.

Undated

Bez datuma

Undated, New York, NY

New York, bez datuma

1954, New York, NY

New York, 1954.

Undated

3

2

4

1

Nakon otkrića, John Maloof je krenuo u potragu za legendom koja je fotografirala ove predivne fotografije i ubrzo je doznao njeno ime: Vivien Maier.

Prije nego što je uspio doći do nje, otkrio je obavijest o njenoj smrti u novinama iz 2009. Poskliznula se na ledu, zadobila ozljedu glave od koje se nije uspjela oporaviti. Bile su joj 83 godine kada je umrla.

5

Vivien Maier, autoportret

Od tada, rad ove tajnovite i nevjerojatno talentirane žene preokrenuo je umjetničku scenu naglavce. Fotografije su dobile međunarodnu medijsku pozornost, s pratećim izložbama u Londonu, New Yorku, Los Angelesu, Oslu, Hamburgu…

John Maloof je također snimio i dokumentarac o Vivien Maier i njenom radu “U potrazi za Vivian Maier” koji ste mogli gledati na ovogodišnjem ZagrebDoxu, a trailer možete pogledati ovdje:

 

Više o radu Vivien Maier pronađite na službenim internetskim stranicama.

Vivien Maier, najbolje čuvana tajna 20. stoljeća

Leave a Reply