Ciudad Abierta (Esp) – Otvoreni grad

Potraga za gradom čudesne arhitekture koji se nalazi na 16km od Valparaisa, u El Ritoque.
Stižemo u grad koji nije grad, jer nema ulica ni parcela. Formira se minimalnim intervencijama nad pejzažom. Teško ga je naći jer se sa puta ne uočava, a sa druge strane štiti ga okean. Ogroman prostor od 270 ha na kome se nalazi 21 objekat arhitekture i 18 eksperimentalnih struktura.
Putevi između objekata su nestalni, intervencija vetra ih čini nevidljivim. Neki ga nazivaju poljem za arhitektonsko eksperimentisanje.

8

plano-1

Nastao 1971. godine kao projekat studenata arhitekture fakulteta iz Valparaisa sa grupom pisaca, filozofa, slikara i skulptora s ciljem da se stvori prostor gde se živi, radi, stvara. Ideja je ustvari bila manipulisati prazninom kao arhitektonskim prostorom. Izgraditi projekat sa strategijom kontrolisanja praznine. Snaga praznine dominira nad svakom intervencijom. Svaki objekat je fragment za sebe, a u isto vreme sadrži deo sebe u drugima. Kako Baudrillard kaže: “Svaka je stvarna stvar spremna nestati, to je sve što ona traži… “ Estetika nestajanja sastoji se od toga da neki objekat nestane u nekom drugom, to je oblik metarmofoze: pojavljivanje- nestajanje.

2

Ne postoji više kritički prostor, prostor prisustva subjekta, odnosno objekta, već paradoksalni prostor nestajanja subjekta, odnosno objekta. Iščezavanje je mesto pojavljivanja Drugog, jer je to za njega jedini način egzistencije. Ono što ishodi iz nestajenja uistinu je drugčije. Bića i objekti su takvi da ih nestajanje menja iznutra. Upravo nas tako oni obmanjuju, upravo su zato iluzija. Ali baš zato su i verni samima sebi, kao što im i mi moramo biti verni, u njihovim najsitnijim pojedinostima, u čulnoj iluziji njihove pojave i njihovog povezivanja. Naime, iluzija nije suprotna realnosti, ona je suptilnija realnost koja obavija prvu realnost znakom njenog nestajanja.

9

10

Dok šetamo u stalnom smo nestrpljivom zanosu da nađemo nove objekte. Kad se nađemo ispred njih, posmatramo neko vreme, obilazimo ih, pa se penjemo, ulazimo u njih koliko koji dozvoli, pokušavajući da razumemo.
U ovom čudnom mestu danas žive umetnici, arhitekti, organizuju se radionice i jednom nedeljno grupne posete. Stanovnici dopuštaju da posetioci zavire u njihove životne prostore, to vide kao način da se poboljša Cuidad Abierta, jer se neprestano menja, renovira, gradi. Objekti su u stalnoj borbi između efemernog i stalnog. Najbitniji su groblje, amfiteatar i crkva. Jedan od malobrojnih koji ne postoji danas, dekonstruktivistička instalacija stepeništa.

5

6

10

Svetlana Pavković

ecomeme.net

Vol. 02_ CIUDAD ABIERTA_ ARHITEKTONSKI EKSPERIMENT

Leave a Reply