portalanalitika.me

1906kotorapss

Hotel „Fjord“ i njegovo okruženje, kao potencijalni temelj novog Kotora, biće i ove godine u centru pažnje studenata i predavača na Ljetnjoj školi arhitekture Kotor APSS, koja će u okviru 6. Kotor Arta biti održana 9. do 19. jula.

Kako je za Portal Analitika najavila Dijana Vučinić, programska direktorica tog segmenta kotorskog festivala, Kotor APSS počinje okupljanjem odabranih 20 studenata iz cijelog svijeta, koji će ponovo raditi u zgradi nekadašnjeg austrougarskog zatvora u Starom gradu. Završna prezentacija radova biće 17. jula, dok je konferencija APSS Talk zakazana za 19. jul. Kako su teme Kotor APSS-a istovremeno prethodnica i nastavak prezentacije Crne Gore u paviljonu na Bijenalu arhitekture u Veneciji (koje je u toku), dio programa biće i Panel diskusija o budućnosti četiri objekta koja su tamo predstavljena.

1906kotorapss5

Prošlogodišnji rad na revitalizaciji nekada najvećeg kotorskog smještajnog kapaciteta, sada će već dobiti jasnije konture. Vučinić podsjeća da je Hotel „Fjord“ „najvidljivija i najveća struktura koja je bila zamišljena i izgrađena za vrijeme jugoslovenskog razdoblja u Kotoru“, a koja danas mora imati intenzivniju upotrebu. Ona dodaje da pored njega postoje još najmanje četiri lokacije u različitim stanjima – uglavnom minimalne ili skoro nikakve upotrebe, koja se može definisati kao „programska praznina u središtu Kotora“.

– Grand hotel „Fjord“, kao što smo ga zamislili, generisaće urbanu transformaciju u širem području oko hotela. Sa sličnim pristupom u tertmanu napuštenog zemljišta u industrijskim zonama oko Hotela „Fjord“, ovaj dio Kotora može se transformisati u novi grad. Ovo bi mogao da bude kontrapunkt Starog grada preko zaliva – ne samo svojim novim strukturama, arhitekturom i programom koji nudi, već i u načinu života. Transformacija ove zone u dinamičnu, novu zajednicu privući će drugačiju publiku, koja će ponovo napraviti Kotor središtem dešavanja, „hotspot“ crnogorskog primorja. Cilj je da se animiraju različite vrste potrošača, mlađih turista zainteresovanih za savremeni način života, za umjetnost… Kotor je nekad bio poznat kao ovakvo mjesto, sa svojim umjetničkim festivalima, pozorištem, karnevalima. Krajnje je vrijeme da se ova slika Kotora vrati – ističe Vučinić.

1906kotorapss4

Zato će studenti sa različitih arhitektonski škola širom Evrope na predstojećem Kotor APSS-u baviti upravo ovom programskom prazninom, a njihovi mentori i predavači su ponovo značajni akteri sa evropske i svjetske arhitektonske scene:

– Matijas Armango /AWP, Pariz – Arhitekta iz Francuske sa svojom multidisciplinarnom praksom AWP koju karakteriše drugačiji pristup projektovanju i urbanom dizajnu.

– Bart Locma /Univerzitet u Insbruku – Dekan Arhitektonskog fakulteta, poznati teoretičar, kritičar i pisac, profesor je na poznatim fakultetima, kao što su Berlage iz Roterdama, ETH iz Ciriha, Univerzitet primijenjenih umjetnostiiz Beča, a piše za poznate arhitektonske magazine i naučne publikacije.

– Kersten Gers / KGDVS, Brisel – Belgijski arhitekta, jedan od osnivača prakseKGDVS koja važi za jednu od najuticajnijih mladih praksi u Evropi.

– Jorg Štolman / Tehnički univerzitet u Berlinu – Profesor i Šef katedre za urbani dizajn i urbanizaciju u Berlinu, jedan od osnivača foruma urbaninform.net.

– Srđan Jovanović Vajs / NAO, Njujork – Profesor na američkim univerzitetima Pensilvanija i Kolumbija, takođe vođa prakse NAO.

– Milica Topalović / ETH, Cirih– Milica Topalović je trenutno u Šangaju, gdje vodi dizajn studio, jedna je od profesorica čuvenog ETH univerziteta iz Ciriha koja spada među najuticajnije škola arhitekture u svijetu.

1906kotorapss3

Na Kotor APSS-u su i prošlogodišnji predavači poput Huberta Klumpnera, koji je sada dekana na ciriškom ETH-u, Boštjana Vuge jedan od osnivača prakse „Sadar+Vuga“ i profesor u Berlinu i Minsteru, i Simon Hartman, jedan od partnera u praksi HHF koja važi za jednu od najznačajnijih svjetksih praksi novije generacije.

– I više od toga: postojaće akademski put ka Ljetnjoj školi arhitekture u koji uključuje akademske diskusije i izlaganja, a bave se temama razrađenim na prošlogodišnjoj radionici i u vremenu između dva izdanja Kotor APSS-a. Timovi koji stoje iza koncepta Studije „GH Fjord“, kao i Kotor APSS programa za prošlu i ovu godinu, bili su odabrani i za komesare ovogodišnje crnogorske postavke na XIV Bijenalu arhitekture. Na ovaj način, mi smo usmjerili naše istraživane i ka drugim temama, drugim objektima kojima je potreban urgentan tretman takođe – potcrtava programska direktorica Kotor APSS-a.

1906kotorapss1

Podsjećamo, kustosi crnogorske postavke „Treasures in Disguise“ (Prikrivena blaga) na Venecijansko bijenalu arhitkture su upravo VučnićVugaHartman, kao i Ilka i Andreas Rubi (Ruby Press) i Nebojša Adžić (Savez arhitekata Crne Gore ).

– Kotor APSS će nastaviti misiju postavke „Treasures in Disguise“. Diskutovaćemo o problemima i temama iniciranim samom izložbom i pokrenuti debate u crnogorskoj javnosti i među profesionalcima iz drugih krajeva svijeta. Tom Panel diskusijom želimo da istaknemo da je stav o izgrađenom okruženju danas važan za Crnu Goru – i za skoro sve zemlje Balkana – da bi se podigla svijest o kulturnom nasljeđu modernizma. Objedinjavanjem svih ovih inicijativa – studije za Hotel „Fjord“, Ljetnje škole arhitekture, Crnogorskog paviljona naBijenalu arhitekture u Veneciji, Panel diskusije i koferencije APSS talk – uvjereni smo da možemo pokrenuti moćni razvojni impuls, ne samo za Hotel „Fjord“, već za cijeli novi dio Kotora i, konačno, grada Kotora – zaključuje Vučinić za Portal Analitika.

K.J.

Foto: Patricia Parinejad, Kotor APSS

VUČINIĆ: Ovogodišnjim Kotor APSS-om transformišemo Kotor u dinamični centar crnogorskog primorja

Leave a Reply