“To je opojno lijepa građevina jedne od najbriljantnijih arhitektica na vrhuncu karijere”, opisuje Piers Gough iz londonskog ureda CZWG Architekts kulturni centar Heydara Aliyeva u Bakuu. I uistinu, zakrivljene forme koje stvaraju kontinuirani prostor muzeja, auditorijuma i multifunkcionalnih dvorana, oblici prepoznatljivi za Zahu Hadid, u ovom primjeru stvaraju impresivno i skladno djelo.

10
Upravo je prema tim kriterijima kulturni centar Heydara Aliyeva proglašen dizajnom godine od strane žirija londonskog Design Museuma, čiji je član i gore citirani Gough. Međutim, ono što je žiri zanemario u ocjenjivanju jest cijeli društveni kontekst u kojem je građevina nastala.
U više smo se navrata osvrnuli na pitanje odgovornosti arhitektata, preciznije, na društvenu neodgovornost Zahe Hadid. Pišući o projektu u Kataru, spomenuli smo i ovaj kontroverzni projekt, koji Zahu Hadid čini režimskom arhitekticom Azerbajdžana.

15

11

Povodom priznanja koje je Design Museum odao arhitektici, oglasio se i Human Rights Watch. Oni upozoravaju da je, uz Kristalnu dvoranu za Euroviziju 2012. te Zimski vrt koji je pretvoren u trgovački centar, kulturni centar Heydara Aliyeva samo još jedan u nizu velikih gradskih projekata iza kojih stoji masovno raseljavanje lokalnog stanovništva i uništavanje njihovih domova te rad migrantskih radnika iz Bosne i Srbije na gradilištima u uvjetima stalne psihičke i fizičke prijetnje, s oduzetim putovnicama.

12

14

Ako se uz projekt u Kataru sjetimo i projekta u PekinguZahi Hadid bi se slobodno mogla uručiti ne samo nagrada za vrhunsku arhitekturu, već i nagrada za doprinos u kršenju ljudskih prava. A institucije, koje nagrađuju ovakve projekte samo prema formalnim kriterijima, zasigurno ne potiču arhitekte da zauzmu jasan stav o ljudskim pravima koja se krše na njihovim gradilištima.

13
Detaljni izvještaj o kršenju ljudskih prava prilikom sprovođenja plana revitalizacije centra Bakua izradili su Human Rights Watch. U skraćenoj verziji možete ga pročitati ovdje.

Video o prisilnim iseljavanjima stanovnika pogledajte ovdje:

pogledaj.to

 

Zaha s potpisom ropskog rada

Leave a Reply