Završena je gradnja Kulturnog centra u Viani do Kastelo, u Portugalu, djelo Eduarda Souto de Moure, projektovano sa namjerom da više liči na mašinu nego na zgradu.

Pozicionirana pored biblioteke koju je projektovao Alvaro Siza, i rekreativnog centra Fernanda Tavore, ova zgrada od tri sprata je završni dodatak na potezu između rijeke Limija i novog trga opasanog drvoredima.

Ogromne aluminijumske cijevi  obavijaju gornje zidove objekta, sa namjerom da podsjećaju na nautičku estetiku navio- bolnice Žil Ijan, nazvanoj po brodu iz 1950. godine, koji je usidren u blizini i koji se koristi kao muzej. Nasuprot tome, uvučeni nivo prizemlja je zastakljen, kako bi se omogućio pogled na rijeku.

Objekat je u osnovi organizovan oko velike centralne sale, koja se može koristiti za sportske manifestacije, muzičke događaje, debate i druge aktivnosti.

Ovaj prostor je smješten u podzemnom nivou, ali je okružen drvenim tribinama koje vode do ulaza i hodnika koji su već u prizemlju. Dodatne stepenice i liftovi vode do administrativnog dijela na prvom spratu.

Završetak zgrade označava kraj petogodišnjeg perioda izgradnje. Dvije izvođačke firme koje su započele posao su u međuvremenu pretrpjele bankrot, i finansiranje je moralo da bude subvencionisano od strane lokalnih vlasti.

 

dezeen.com

Završen Kulturni centar Eduarda Souto de Moure

Leave a Reply